eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

Gázpiac - súlyos csapás Magyarországnak is a német különadó

Magyarország azonnali fellépést vár Brüsszeltől a német földgázadó ügyében, a barátságtalan lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal - közölte Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője.

Azon döntés kapcsán, amely szerint januárban Németország a korábbi háromszorosára, a jelenlegi piaci gázár csaknem 10 százalékát kitevő szintre emelte a földgáz szállítására kivetett különadóját, Gyürk András hangsúlyozta: a lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal és az energia-szolidaritás elvével.

Az EP-képviselő kiemelte: a német intézkedés barátságtalan lépés Közép-Európával szemben, ami megdrágítja a régió országainak energiaellátását, aláássa versenyképességüket és megnehezíti a földgázellátás diverzifikációját. Magyarország ezért, a visegrádi országok és Ausztria hasonló kezdeményezését követően, azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz - tájékoztatott.

Magyarország várja, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiapiacot aláásó különadókkal szemben, valamint tájékoztatást vár Brüsszeltől, hogy

tervezi-e a kötelezettségszegési eljárások megindítását az ilyen jellegű ügyekben

- mondta. A kettős mérce mérséklése érdekében ez fontos lenne - mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Az energiaellátás biztonsága és diverzifikációja elengedhetetlen feltétele a gazdasági versenyképességnek és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének - emelte ki. Ahelyett, hogy Brüsszel az energiabiztonságot veszélyeztető és az energiaellátást megdrágító intézkedésekkel szemben lépne fel, az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést támadja - tette hozzá Gyürk András.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×