eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (elöl j) és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója (elöl b) együttműködési nyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök (hátul j) és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója (hátul b) jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Telekom-vezérigazgató: kiemelkedő teljesítményt ért el a cég tavaly

Kiemelkedő teljesítményt ért el a Magyar Telekom tavaly, a növekedés motorja az adatforgalom dinamikus bővülése volt - mondta Rékasi Tibor, a cég vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Kiemelte: 34 százalékkal nőtt a mobiladat-felhasználás egy év alatt, a vezetékes adatforgalomban pedig 33 százalékos növekedést mértek a teljes hálózaton. Az egy főre jutó átlagos havi mobiladat-fogyasztás több mint 20 százalékkal bővült, 11,7 gigabájtra 2023-ban - ismertette.

Rékasi Tibor a hálózatfejlesztésről elmondta: tavaly az optikai hálózatban több mint 200 ezer új gigabites elérést építettek ki, így már több mint 3,6 millió háztartás számára lett elérhető. Terveik szerint 2027-re 4,5 millió háztartás számára lesz elérhető a gigabites sebesség. A kültéri 5G lefedettséget vállalásuk szerint 2026-ra 99 százalékra növelik. A digitalizáció elterjedéséről elmondta, hogy az ügyfelek 74 százaléka rendszeresen használja a Telekom alkalmazást, 67 százaléka a számláit is ezen keresztül fizeti. A mesterségesintelligencia-alapú virtuális üzleti asszisztens, a Vanda 1,6 millió tranzakciót bonyolított tavaly, vagyis minden 4. ügyfélszolgálati kérdést válaszolt meg, ez még tovább bővülhet.

Rékasi Tibor elmondta azt is, hogy meghosszabbították a vezérigazgatói szerződését, így az igazgatóság döntése értelmében szerződése újabb 3 évig, 2027. június 30-ig szól.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy 2023-ban számos külső kihívással kellett szembenézniük, ennek ellenére sikerült minden fontos mutatóban kétszámjegyű növekedést elérni. A bevételek növekedéséhez hozzájárult, hogy márciustól infláció-követő díjkorrekciót vezettek be, ezzel 14,5 százalékkal emelték az előfizetési díjakat. A csoport áramfogyasztása 9 százalékkal csökkent tavaly, ami fontos eredmény, 2023-ban négyszer magasabb energiaköltségekkel kellett szembenézniük. A hálózati meghibásodások száma 8 százalékkal csökkent.

Az idei tervekről elmondta: 5-10 százalék közötti bevételnövekedést várnak, a módosított nettó eredmény 130 milliárd forint lehet, a szabad cash-flow pedig várhatóan 120 milliárd forint körül alakul majd. Idén januártól megszűnt a közműadó, és csökken az energiaköltségek felőli nyomás, ami a növekedéshez hozzájárul majd - mondta. A csoport a következő évtizedben 80 százalékkal tervezi csökkenteni a karbonkibocsátását, egyebek között a járműflotta zöldítésével, további energiahatékonysági intézkedésekkel.

A részvényesi javadalmazásban az a szándékuk, hogy növekedésben tartsák a rendszert. Az igazgatóság maximálisan 65,56 milliárd forint osztalékfizetést és éves részvényesi javadalmazást javasol, ami összesen 41,56 milliárd forint a 2023. év eredménye utáni osztalékfizetést és maximálisan 24,0 milliárd forint részvény-visszavásárlást foglal magában. A javaslat a 2023-ban elért 93,6 milliárd forint módosított nettó eredmény nagyjából 70 százalékának felel meg - ismertette.

A tőzsde honlapján szerdán közzétett jelentés szerint a Magyar Telekom adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett. Tavaly egész évben a csoport összes bevétele 13,8 százalékkal 849,4 milliárd forintra nőtt, módosított nettó eredménye 48,7 százalékkal, 93,6 milliárd forintra emelkedett.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 377 forint, a legmagasabb 820 forint volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×