eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt karanténba helyezi és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Iszonyatos az energiaigénye a gödi ipari parknak, ezért (is) gázerőmű épülhet Budapesten

Növekszik Budapest és az agglomeráció enegiaigénye, ezért a Mavir fejlesztésekre készül.

A következő években hálózati fejlesztésekre és új áramtermelő kapacitásokra lesz szükség a Budapesten és a térségében növekvő áramkereslet kielégítésére - áll a Mavir aktualizált fejlesztési tervében.

A dokumentumot a vg.hu nézte át alaposan. Ebből kiderül, hogy miközben a naperőmű-kapacitások bővülnek, Kelenföldön egy 60 megawattos gázüzemű blokk létesül.

Lakóparkok, irodák

Minderre azért van szükség mert Budapesten nagyszámú infrastruktúra-fejlesztés folyik. Számos soklakásos modern társasház és lakópark épül, sorra létesülnek az egyenként 2-3-5 megawatt villamos teljesítményigényű irodaházak, kereskedelmi és szolgáltató központok. A komplex területfejlesztési projekt egyenként 10-15 megawattosak. Különösen nagy a felfutás Budapest IX., XI. és XIII. kerületében. Mindezen beruházások nyomán a következő öt évben 61-74 megawattnyi, de akár kétszer nagyobb energiateljesítményre is szükség lehet a Budapesten.

Elektromos autók, hőszivattyúk

Figyelembe kell venni azt is, hogy "a terhelési görbét erősen befolyásolja az új technológiák, azaz a hőszivattyúk (és klímák) térnyerése, valamint az elektromos autók számossága.

Budapest területén 2033. elejére 27-44 ezer lakossági és üzleti hőszivattyú, 350-450 ezer hűtési célú klíma és mintegy 63-133 ezer elektromos jármű (autó, kistehergépjármű, busz) működik a Mavir várakozása szerint.

Göd is számít

Egyes Budapesten kívüli projektek a méretüknél fogva jelentős hatással vannak a fővárost ellátó Mavir fejlesztéseire. Ilyen beruházás a gödi ipari park fejlesztésével összefüggésben érkezett összesen 277 megavoltamper nagyságú koncentrált fogyasztói igény. Ez nagyjából egy fél paksi blokk (4 van összesen) teljesítményének felel meg. A tervek külön kiemelik, hogy 2023–25 között jelentkezik a legnagyobb fejlesztési-igény (CAPEX) Budapest térségében. Ebből a legjelentősebb részt a gödi ipari parkba tervezett grandiózus beruházások (itt van a Samsung gyár is) adják.

Fejlesztés

Számos energiatermelő üzemidejét meghosszabbították, és

a Kelenföldi Erőműben tervezik egy új, 60 megawattos gáztüzelésű blokk létesítését is.

Az egység korlátozott feltételek mellett 2024 végéig csatlakozhat a hálózathoz, de a garantált csatlakoztatása 2028 végéig várható.

Napelem a tetőn

A Mavir a háztartási méretű kiserőművek esetén jelentős, mintegy 45 százalékos bővülésről számol be az előző évi adatokhoz képest. A társaság nyilvántartása szerint 2023 januárjában Budapesten 15 megawattnyi napenergiát hasznosító kiserőmű működött és 143 megawatt háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzemelt. A fővárosban a dokumentum szerint ipari napelemparkok nem igazán létesíthetők.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×