eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt karanténba helyezi és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Iszonyatos az energiaigénye a gödi ipari parknak, ezért (is) gázerőmű épülhet Budapesten

Növekszik Budapest és az agglomeráció enegiaigénye, ezért a Mavir fejlesztésekre készül.

A következő években hálózati fejlesztésekre és új áramtermelő kapacitásokra lesz szükség a Budapesten és a térségében növekvő áramkereslet kielégítésére - áll a Mavir aktualizált fejlesztési tervében.

A dokumentumot a vg.hu nézte át alaposan. Ebből kiderül, hogy miközben a naperőmű-kapacitások bővülnek, Kelenföldön egy 60 megawattos gázüzemű blokk létesül.

Lakóparkok, irodák

Minderre azért van szükség mert Budapesten nagyszámú infrastruktúra-fejlesztés folyik. Számos soklakásos modern társasház és lakópark épül, sorra létesülnek az egyenként 2-3-5 megawatt villamos teljesítményigényű irodaházak, kereskedelmi és szolgáltató központok. A komplex területfejlesztési projekt egyenként 10-15 megawattosak. Különösen nagy a felfutás Budapest IX., XI. és XIII. kerületében. Mindezen beruházások nyomán a következő öt évben 61-74 megawattnyi, de akár kétszer nagyobb energiateljesítményre is szükség lehet a Budapesten.

Elektromos autók, hőszivattyúk

Figyelembe kell venni azt is, hogy "a terhelési görbét erősen befolyásolja az új technológiák, azaz a hőszivattyúk (és klímák) térnyerése, valamint az elektromos autók számossága.

Budapest területén 2033. elejére 27-44 ezer lakossági és üzleti hőszivattyú, 350-450 ezer hűtési célú klíma és mintegy 63-133 ezer elektromos jármű (autó, kistehergépjármű, busz) működik a Mavir várakozása szerint.

Göd is számít

Egyes Budapesten kívüli projektek a méretüknél fogva jelentős hatással vannak a fővárost ellátó Mavir fejlesztéseire. Ilyen beruházás a gödi ipari park fejlesztésével összefüggésben érkezett összesen 277 megavoltamper nagyságú koncentrált fogyasztói igény. Ez nagyjából egy fél paksi blokk (4 van összesen) teljesítményének felel meg. A tervek külön kiemelik, hogy 2023–25 között jelentkezik a legnagyobb fejlesztési-igény (CAPEX) Budapest térségében. Ebből a legjelentősebb részt a gödi ipari parkba tervezett grandiózus beruházások (itt van a Samsung gyár is) adják.

Fejlesztés

Számos energiatermelő üzemidejét meghosszabbították, és

a Kelenföldi Erőműben tervezik egy új, 60 megawattos gáztüzelésű blokk létesítését is.

Az egység korlátozott feltételek mellett 2024 végéig csatlakozhat a hálózathoz, de a garantált csatlakoztatása 2028 végéig várható.

Napelem a tetőn

A Mavir a háztartási méretű kiserőművek esetén jelentős, mintegy 45 százalékos bővülésről számol be az előző évi adatokhoz képest. A társaság nyilvántartása szerint 2023 januárjában Budapesten 15 megawattnyi napenergiát hasznosító kiserőmű működött és 143 megawatt háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzemelt. A fővárosban a dokumentum szerint ipari napelemparkok nem igazán létesíthetők.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×