eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Madár István az idei növekedésről: a fogyasztás és a német ipar lesz a döntő, lehet 2, de 4 százalék is

Külső tényezőkön, főként a német ipar teljesítményén és a hazai fogyasztás lendületén múlhat az, hogy mekkora lesz a 2024-es gazdasági növekedés - mondta az InfoRádióban Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A nemzetgazdasági miniszter 4, a pénzügyminiszter pedig 3-4 százalékos GDP-bővülést vár.

Két fontos kockázati faktor van a GDP számaival kapcsolatban, az egyik – mint Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője rámutatott – a háztartások fogyasztásának élénkülése.

"Az nemcsak a reálbérek alakulásától függ, hanem attól is, hogy a hangulat javul-e annyit, hogy az emberek bátrabban merjenek költekezni. Bár a friss, negyedik negyedéves GDP-adat ezt nem támasztja igazán alá, de e tekintetben mi még mindig optimisták vagyunk, azt gondoljuk, hogy azért lehet olyan érdemi élénkülés az idén, ami a gazdaságot húzni fogja" – fogalmazott.

A másik tényező az ipari termelés, ahol a Madár István szerint kiábrándító havi adatok arra világítanak rá, hogy

a külső környezet, főként a német gazdaság gyengélkedése fontos faktor lehet

az idei magyar gazdasági növekedésben.

"Ezt mindig egy kicsit kényelmesen szoktuk tekinteni, hiszen mindig van valamekkora exportkapacitás-bővülés, be tudunk csatlakozni nagy, nemzetközi ellátási láncokba, és ebben mindig van egy természetes növekedés. Most sem gondoljuk azt, hogy összeomolna az export vagy az ipar, de a korábban várt növekedési pályához képest észrevehetően lefelé mutató kockázatok vannak, és a külső környezet exportra gyakorolt hatásai a korábban vártnál erősebbek lehetnek, különösen az első félévben" – figyelmeztetett.

Erre pedig már azért mutatkoztak is szerinte jelek, például azb év eleji leállások vagy a kereslethiányos gyári beszámolók. A makrogazdasági elemző szerint az e két téren beálló javulás biztosíthatná, hogy a három százalékot elérje a növekedési ütem.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e most a német gazdaságra ezekben a hónapokban számítani növekedési szempontból, azt mondta, szerinte nem.

"Nincs még adatunk igazából az első negyedévről sem, csak anekdotikus információk, amelyek részben ideiglenes vállalati leállásokról szóltak ellátási problémák miatt. Ebből már nincsen ugyan nagyon sok, de közben azt is halljuk, hogy egy-egy nagyvállalat azért keresleti problémákkal is szembenéz, és ez jelentheti az igazi problémát az idei évre. Az első pár hónapban ezek az információk arra utalnak, hogy nem lesz nagyon ipari felpattanás" – részletezte Madár István.

A német gazdaságból is inkább rossz híreket hall, "a múlt év végi adatok inkább arra utalnak, hogy az ipari konjunktúra még mindig inkább lejtmenetben van", és ez nyilván nem fog az egyik pillanatról a másikra megfordulni.

"A kínai gazdaság, a német autóipar problémái valószínűleg nem segítenek a német kilábalásban. Ott sem arról van szó, hogy óriási mély válság felé közelednénk, de azt gondoljuk, hogy az a konjunktúra, amely a magyar ipari exportot szokta húzni, nem lesz olyan erős az idén legalább az első félévben. Bizony, a lakossági fogyasztásnak nagyot kell ahhoz ugrania, hogy ezt a fékező hatást tudja kompenzálni" – mondta Madár István.

Ezzel együtt is azt gondolja, hogy a tavalyi GDP-visszaeséshez (-0,9 százalék) képest az idei év lényegesen jobb lesz. "Kétszázalékos növekedést bőven el lehet érni, és ha az év során javul a külső környezet és a lakossági fogyasztás is úgy alakul, ahogy a kormányzat reméli, akkor a 2-4 százalék közötti tartományba bőven beérhet a magyar gazdasági teljesítménynövekedés, de ezt majd inkább az első hónapok adatai alapján láthatjuk meg, hogy milyen lendülettel indul el a gazdaság" – értékelt a szakértő.

Azt sem nagyon gondolja egyébként, hogy az első negyedévben újra egy "nullás" számnak kellene jönnie.

"Szerintünk a GDP a tavalyi negyedik negyedévhez képest fog tudni növekedni" – fogalmazott várakozásairól az első negyedévi adatot tekintve Madár István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×