eur:
389.42
usd:
361.89
bux:
68653.63
2024. május 7. kedd Gizella
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Nagy gázalku készül az EU és Oroszország között

Több nyilatkozat is arra utal, hogy hoy mégis maradhat az ukrán tranzit.

Egy nagy volumenű gázalku formálódik az Európai Unió és Oroszország között, amihez Ukrajna kész asszisztálni - írja az elmúlt napok nyilatkozatai alapján a Portfolio.

A ukrán tranzitszerződés az év végén lejár, és kijevi nyilatkozatok szerint nem is hosszabbítanák meg.

A Portfolio felidézi, hogy péntek este a szlovák tranzithálózat üzemeltetője kiadott egy közleményt, miszerint európai gázvásárlók összefoghatnak, hogy egy konzorcium segítségével orosz gázt vásároljanak az orosz-ukrán határon. Ezután Ukrajnának tranzitdíjat fizetne, hogy eljuttassa a gázt a vezetékhálózatán át az unióba.

A jelenlegi rendszerben a tranzitdíjat a Gazprom fizeti - vagy éppen nem - Ukrajnának.

Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes szombaton azt nyilatkozta, hogy ha az unió úgy kívánja, Moszkva kész tárgyalni az új konstrukcióról. Igaz, azt is hozzátette, hogy eddig nem látják ezt a szándékot.

Az orosz vezetékes gázszállítások az ukrajnai tranziton át évi mintegy 12-15 milliárd köbmétert tesznek ki, hónapok óta napi szinten jellemzően 42 millió köbmétert küld az orosz Gazprom Ukrajna felé tranzitgázként.

Ha megszületne a megállapodás, az Magyarország számára azt jelentené, hogy a hosszú távú magyar-orosz gázszerződésekből a kisebb rész, az évi 1 milliárd köbméteres mennyiség szállítása is lehetséges lenne Ukrajnán át.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×