eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Feldühödött német gazdák megtámadták a gazdasági minisztert, rendőröket kellett bevetni

Rendkívüli tiltakozó akció főszereplője lett Robert Habeck gazdasági miniszter. Feldühödött gazdák ugyanis megakadályozták a minisztert abban, hogy szabadságáról hazatérve az őt szállító kompot elhagyva partra szálljon egy schleswig-holsteini kikötőben. Az eset politikai felzúdulást váltott ki, a tiltakozó akciót nemcsak a kormány ítélte el, de az ellenzék vezető pártja, a CDU is.

Beszámolók szerint az akcióban több mint száz gazda vett részt, ily módon kívántak tiltakozni a mezőgazdasági támogatások erőteljes megkurtítása ellen. Elállták egy komp kikötőjét Schlüttsielben, azt követelve, hogy a politikus álljon velük szóba, és hallgassa meg véleményüket. A szorult helyzetbe került miniszter tárgyalásokat ajánlott, ezt azonban a tiltakozó akció résztvevői elutasították. Végül a többi utas le tudott szállni a fedélzetről, a felfokozott hangulatra való tekintettel azonban Habeck és testőrei úgy döntöttek, hogy inkább visszafordulnak Hallig Hooge szigetére, ahol a politikus a feleségével közösen rövid nyaralását töltötte.

Amikor a komp megérkezett, már az összes bekötőutat elzárták a teherautók. A part felől traktorokból álló konvoj közeledett. A helyszínen lévő rendőrök nem tudták megállítani a tömeget, amely a mólóra tódult, és azt követelte, hogy beszélhessen Habeckkel. A minisztérium szerint a tárcavezető egy háromfős küldöttséggel beszélt volna a kompon, a tiltakozók azonban ezt nem fogadták el, azt szerették volna elérni, hogy mindannyiukkal nézzen szembe. A rendőrség a schlüttsieli kikötőben végül paprikasprayt vetett be a tiltakozó tüntetők ellen.

A német kormány szégyenletesnek minősítette a blokádot. Steffen Hebestreit szóvivő állást foglalt a tiltakozás kulturált formája mellett de elítélte annak eldurvulását. A szóvivő szerint az ilyen jellegű akciók a demokratikus együttélés szabályiba ütköznek. Hasonlóan nyilatkozott a kormány igazságügyi minisztere. Marco Buschmann a tiltakozást természetesnek nevezte, elítélte ugyanakkor az erőszakot.

A miniszter szerint a Habeck elleni akció lejáratja azoknak a német gazdáknak a törekvéseit, akik békés tüntetésekkel kívánják elérni céljaikat.

A mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir szerint a német társadalom jelentős része osztja azt a konszenzust, amely szerint civilizált együttélésre, illetve vitára van szükség,

Bár a tiltakozó akció céljaival egyetértett, de elítélte annak erőszakos formáját a CDU több vezető politikusa, többi között Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke. A konzervatív párt egyik esélyes kancellárjelöltje ennek kapcsán a demokratikus játékszabályok tiszteletben tartása mellett foglalt állást. Paul Ziemiak, a párt korábbi főtitkára szerint nem hallgathat az, aki a kormánykoalíció politikáját bírálja. A mostani akció azonban túllépte a megengedett határt.

Bírálta a tiltakozás formáját a Német Gazdaszövetség is. Bernhard Krüsken szövetségi elnök ugyancsak megengedhetetlennek nevezte az ilyen jellegű blokádokat.

Az előzményekhez tartozik, hogy a súlyos költségvetési válság miatt

a kormány a tervezett szigorú takarékossági intézkedések keretében jelentős csökkentést határozott el gazdák 2024-es támogatásában is.

Így a többi között kilátásba helyezte a gépjárműadó-mentesség megszüntetését az erdőgazdálkodásban és a mezőgazdaságban. Ugyancsak a tervek között szerepel a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlése is.

A tervezett megszorítások ellen tiltakozott a Német Gazdaszövetség, és országos tiltakozást helyezett kilátásba. Ennek nyomán a kormány némileg visszakozott, a támogatások tervezett csökkentésének egy részét visszavonta, illetve egyes intézkedések fokozatos, több éven keresztül történő megvalósulását helyezte kilátásba. A kilátásba helyezett engedményeket azonban nem tartotta elegendőnek a Német Gazdaszövetség.

Hasonlóan foglalt állást az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU is, hangsúlyozva, hogy a megszorítások részleges visszavonása nem elegendő. A gazdaszövetség a tervezett megszorítások teljes visszavonását követelte, jövő hétre pedig az egész országra kiterjedő tiltakozó akciót helyezett kilátásba. A szövetség szerint a megszorítások ahhoz vezethetnek, hogy még több gazdaság feladja a munkát, és az ország még több élelmiszer importjára kényszerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×