eur:
391.06
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák haladnak traktorjaikkal az A65-ös úton Neustadt an der Weinstrasse közelében 2024. január 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A német gazdák kemények, a kormány már hajlandó tárgyalni

Öt napja tart a német gazdák kormányellenes tiltakozása a mezőgazdasági támogatások tervezett csökkentése miatt, és a jelek azt mutatják, hogy sikeres lehet az akció.

A sajátos traktoros tüntetés kivétel nélkül valamennyi tartományt érinti. Az autópályák, valamint a városi utak változatlan blokádja mindenekelőtt a közlekedésben súlyos fennakadásokat okoz. Több tartományban a gazdákhoz teherautóikkal a szállítmányozók is csatlakoztak, de a tüntetőkkel más szakmák képviselői is rokonszenveznek.

A tüntetések a lakosság mindennapi életét is nehezíti, ennek ellenére a felmérések szerint a többség támogatja a szinte példa nélküli tiltakozó akciót. Nem így a kormányt, amelynek támogatottsága a korábbi mélypontnál is mélyebbre süllyedt. Különösen Olaf Scholz kancellár pártjáé, a koalíció eddig legerősebb pártjának számító szociáldemokratáké.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az SPD "bizalmi indexe' jelenleg 13 százalékos, ami minden korábbi hasonló mutatót alulmúl.

A hárompárti koalíció 2021 decemberi hatalomra lépése óta első ízben fordul elő, hogy a koalíciós partner Zöldek Pártja 14 százalékkal a szociáldemokratákénál magasabb támogatottságot élvez.

A két "nyerő" párt változatlanul az ellenzéki konzervatív CDU 31, valamint a radikális jobboldali AfD 22 százalékkal.

Az országos "felfordulás", valamint a rohamos népszerűségvesztés elemzők szerint a fő oka annak, hogy a kormány kész tárgyalni a gazdák képviselőivel. Az ARD közszolgálati televízió szerint immár

Olaf Scholz kancellár is megértését fejezte ki a tüntetők iránt, és tárgyalásokat ajánlott.

Mindezt az SPD parlamenti frakcióvezetője, Rolf Mützenich jelentette be, hangoztatva, hogy készek meghallgatni a gazdák érvelését, és "nyitottak" azokra. Nem zárta ki, hogy elállnak a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezmények tervezett csökkentésétől is. Ezt követően a kormánykoalíciós pártok frakcióvezetőinek nevében hétfőre tárgyalásra Berlinbe invitálta az országos, illetve a helyi gazdasági szövetségek vezetőit.

A kormány korábban már némileg enyhítette a mezőgazdasági szubvenciók csökkentésének tervét, ezzel azonban a gazdák nem érték be, hangsúlyozva, hogy a teljes visszavonáshoz ragaszkodnak. Közölték azt is, hogy az országos tüntetéseket a hét végéig mindenképp folytatják.

Kiállt a gazdák mellett a kormány mezőgazdasági minisztere, a zöldpárti Cem Özdemir is. Egy baden-württembergi nagygyűlésen

a miniszter azt hangoztatta, hogy a maga részéről nem értett egyet a tervezett megszorításokkal.

Özdemir azt állította, hogy ő azok ellen kampányolt, amikor a koalíciós pártok vezetői bejelentették a tervezett csökkentéseket. A jövőben ilyen horderejű döntéseket nem szabad a zöld asztal mellett eldönteni – hangoztatta a miniszter, aki szerint a döntéshozatalba a szakmai szövetségeket is be kell vonni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×