eur:
391.03
usd:
366.25
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Close up image of assorted gold ingots and gold coins. Getty Images
Nyitókép: Anthony Bradshaw/Getty Images

Nemcsak az ára, hanem a gazdasági szerepe is nő az aranynak

Folyamatosan emelkedik az arany ára és a külkereskedelemben is egyre nagyobb a szerepe. De vajon a világkereskedelem viaszatér-e az aranystandard rendszeréhez? Erről kérdezte az InfoRádió a Conclude Befektetési Zrt vezérigazgatóját.

Juhász Gergely szerint az arany ára már többször meglódult, és hosszabb távon akár még a jelenlegi 2100 dolláros unciánkénti árnál is magasabb lehet. A rövid távú növekedésnek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed volt az oka. A pénzintézet egyik vezetője ugyanis arról beszélt, hogy esetleg a kamatemelési ciklusnak vége lesz. Erre megindult felfelé az arany ára is. "Míg korábban a biztonságpolitikai helyzet változása volt árfelhajtó, mostanra mind az ukrajnai, mind pedig a gázai háború ilyen hatásai már elmúltak" – vélekedett a befektetési szakértő.

Azt is elmondta, hogy a Conclude becslése szerint ennél még magasabb is lehet az árfolyam. Öt-hét éves távlatban akár a 4500-4800 dolláros unciánkénti ár sem elképzelhetetlen, míg két-három éven belül a 2500-2800 dolláros árfolyam lehet reális. A szakértő azt is elmondta, hogy

az arany árának emelkedése összefügg gazdasági szerepének erősödésével is.

"A világ eléggé megváltozott körülöttünk. A geopolitikai szembenállás, az hogy a világ blokkokra töredezett szét, az aranypiacon is érezteti a hatását" – hangsúlyozta Juhász Gergely. Mint mondta, a kereskedés súlypontja mindinkább Indiába és Kínába helyeződik át, a távol-keleti, valamint az orosz jegybank pedig az aranytartalékok felhalmozásába kezdett. Mindez arra utal, hogy sokan a dollár hegemóniájának megszűnésére számítanak, és ezért egy olyan pénzügyi rendszer felállításán munkálkodnak, amelyben az arany is szerepet kaphat majd.

A Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy az úgynevezett BRICS országok (vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) egymás közti elszámolásaiban már megjelent az arany. Vannak olyan üzletek, amelyeket aranyban számolnak el, miután megrendült a dollárral szembeni bizalom. Így nagyon is elképzelhető, hogy az arany egyfajta elszámolási devizává válhat bizonyos üzletkötésekben. Ugyanakkor Juhász Gergely úgy vélte: miközben egyre nő a nemesfém jegybanki tartalékképző szerepe, arra azért mégsem kell számítani, hogy újra aranystandardra álljon át a világ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×