eur:
388.14
usd:
359.24
bux:
68485.5
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: Budapest Airport

Így kerített pénzt az állam a ferihegyi reptér visszavásárlására

A Budapest Airport visszavásárlása érdekében sikeres vagyonértékesítéseket hajtottak végre, és nagyon közel van a végleges megállapodás.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium összefoglalta az elmúlt néhány hónap állami vagyoneladásait, amelyek célja a repülőtér visszavásárlásához szükséges összeg előteremtése volt.

Az elmúlt időszakban a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. sikeresen értékesítette az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a hazai VIG társaságokban meglévő részesedésének döntő részét (itt az állam a 45 százalékos tulajdonrészét 10 százalékosra csökkentette).

A három ügylet pénzügyi zárása jelentős, összesen több mint 700 millió eurós - közel 270 milliárd forintos - bevételt eredményezett az állam számára, amelyet a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozására fordít

- írta a GFM.

Mindemellett folyamatban van a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben meglévő 66,9 százalékos állami tulajdonrész értékesítését célzó nyílt, piaci versenyfolyamat, amely menetrend szerint zajlik, szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor.

Mint írták, a tranzakció gazdaságtörténeti jelentőségű, ugyanis a legnagyobb volumenű és legkomplexebb ügylet a rendszerváltás óta.

A visszavásárlással kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között, jelenleg már egy olyan fázisban tart, ahol a felek között nagyon közel a végleges megállapodás - közölte a tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×