eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/ Budapest Airport

Összeálltak a részletek, még az idén eldőlhet a repülőtér sorsa

A vásárlásra szánják az Erste-részesedés eladásából befolyó pénzt is.

A Budapest Airport visszavásárlása miatt adta el a kormány az Erste Bankban lévő részesedését – mondta gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár az Indexnek és a Világgazdaságnak is.

Lóga Máté közölte: az így keletkező bevételt az állam egy másik stratégiai eszközre,

a budapesti repülőtér visszavásárlására fogja fordítani.

Előzőleg a kormány bejelentette: eladja az Erstében meglévő 15 százalékos tulajdonrészét az osztrák anyavállalatnak 232 millió euróért, azaz a 87 milliárd 550 millió forintért. Ez az összeg azonban csak töredéke a teljes, 4,4 milliárd euróra becsült vételárnak.

Az államtitkár azt mondta, hogy a visszavásárlási tárgyalások lezárására "záros határidőn belül sor kerülhet." A Világgazdaság úgy tudja, ez azt jelenti hogy még az idén megszülethet a megállapodás.

Pénteken a Bloomberg írt arról, hogy a francia Vinci SA lehet a kormány partnere a vásárlásban. A francia cég világszerte 70 repülőteret üzemeltet, köztük a londoni Gatwicket, a lisszaboni és a belgrádi légikikötőt. A Budapest Airportban 49 százalékos tulajdonrészt szerezhet.

A gazdasági hírügynökség szerint a repülőtér visszavásárlása miatt hajtott végre egymilliárd eurós nemzetközi kötvénykibocsátást az Eximbank a hónap elején. A bank közleménye szerint 2029-es lejáratú kötvényeket 6,092 százalékos hozammal értékesítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×