eur:
390.72
usd:
364.6
bux:
68280.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
On the picture there is a wallet held in hand with some Hungarian forint banknotes. Three ten thousand forint banknotes and one twenty thousand forint banknote. Altogether 50000 HUF. The background is black. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

Szakértő: nincs még fordulat, a 371 ezres nettó átlagbérnél az emberek kétharmada kevesebbet keres

Szeptemberben lassult a keresetek emelkedése Magyarországon, a reálbérek azonban szerény mértékben már növekedtek – mondta az InfoRádióban a Portfolio elemzője, Hornyák József.

Szeptemberben 558 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, ez 14,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 371 ezer forint volt.

"Ez azt mutatja, hogy a bérdinamika lassul egy kicsit, hiszen az elmúlt hónapokban 15 százalék feletti emelkedéseket láttunk még, ilyen alacsony emelkedés utoljára 2022 elején volt. A reálkeresetek viszont szeptemberben újra emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ezzel egy egy évig tartó kedvezőtlen tendencia szakadt meg" – emelte ki az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője, hozzátéve, az elmúlt évben csökkent a bérek vásárlóereje, ebben történt ősszel fordulat, 1,7 százalék volt a plusz szeptemberben.

A mediánbér – amely az az összeg, amelynél a dolgozók fele kevesebbet, fele pedig többet keres – bruttó összege 450 ezer forinton alakult, a nettó 300 ezer, amely azért is mutat reálisabb képet, mert az átlagbérnél legalább 60 százaléknyian kevesebbet keresnek, 30-40 százaléknyian többet.

Hogy a reálkeresetek emelkedését mikor érezhetik meg a dolgozók, arról Hornyák József azt mondta, jelenleg "még csak statisztikai hatásról van szó".

"Az előző időszakához képest már nőtt a keresetek értéke, de sem az inflációt, sem a bérünket nem az előző év azonos időszakához képest szoktuk nézni, hanem mindenki azon gondolkodik, hogy az előző hónapokhoz képest hogyan élnek, kevesebbet vagy többet tudnak-e költeni. Ezek az adatok viszont arról szólnak, hogy

a tavaszi-nyári hónapokhoz képest egyelőre még nem jött el a fordulat, nem tudunk többet költeni.

Ez abból fakad, hogy a bérek egy évben egyszer emelkednek, a bértárgyalások után, ekkor szokták érezni a dolgozók, hogy jobban élnek-e. Most arra lehet majd számítani, hogy miután a minimálbér és a garantált bérminimum decemberben emelkedik – 15, illetve 10 százalékkal –, az átlagkereset is jelentősebben nőhet, igaz, csak a jövő év elején" – mondta Hornyák József, és hozzátette, a legtöbb közgazdász most azzal számol, hogy az átlagbér 10 százalék körül nőhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×