eur:
389.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke beszél a Magyar Turisztikai Ügynökség, a 2023-as nyári turisztikai szezont értékelő sajtótájékoztatóján Budapesten 2023. október 4-én. Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kincses Áron: felgyorsult a világ, a Központi Statisztikai Hivatalnak is fel kell gyorsulnia

Évente 950 adatközlést publikál és 180 gyorsjelentést tesz közzé a Központi Statisztikai Hivatal - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Kincses Áron szerint a KSH-nak minőségi kontroll alatt kell nagyon gyorsnak lennie.

A KSH-nak a statisztikai adatfelvételei mellett fontos az, hogy adminisztratív és egyéb alternatív adatforrásokat is tudjon használni, diverzifikáltabb adatportfóliót érjen el – mondta Kincses Áron az InfoRádió Aréna című műsorában. A Központi Statisztikai Hivatal elnöke arról is beszámolt, hogy az adatok mellett a XXI. századi statisztikai elemzési módszereket is használják, így a mesterséges intelligenciát, a neurális hálózatokat, a hálózatelméletet, csak Kincses Áron szerint ezeket kell jobban és hatékonyabban alkalmazniuk a jövőben.

Az elnök elárulta, hogy már

270 adminisztratív adatforrása van a statisztikai hivatalnak, ilyenek például az online pénztárgépek, a NAV, a Magyar Turizmus Ügynökség adatbázisai, de akár a Nemzeti Útdíjszolgáltató kameraadatai is.

A KSH portfóliójában így már csak alig vannak többségben a saját adatfelvételek, ebből még több mint háromszáz van.

A másik oldalon a Központi Statisztikai Hivatal 950 adatkörben publikál: jelenleg 1600 Stadat-tábla frissül minden egyes hónapban. 100 nagyobb terjedelmű, elemző kiadványa van évente, és ezenkívül 180 gyorstájékoztatót is kiad. Ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy az adatfelhasználói igényeket ki tudják elégíteni.

"Az adatfelhasználókkal folyamatos párbeszédre van szükség, szolgáltatói szemléletre van szükség, és az online teret is jobban kell használnunk, a social mediát, mert az alfa-generáció, az X, az Y generáció számára is kell inputokat adnunk" – mondta Kincses Áron.

Két kiemelt cél az adatközlésben: a minőségi kontroll és gyorsaság..

A KSH elnök arról is beszélt, hogy felgyorsult a világ, ezért a Központi Statisztikai Hivatalnak is fel kell gyorsulnia.

"Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a Központi Statisztikai Hivatalnak gyorsabbnak kell lennie. Klasszikus esetben van egy társadalmi-gazdasági tér, ebben a különböző tevékenységeket méri, ezekből a tevékenységekből indikátorokat számít ki, ezeket az indikátorokat publikálja a média képviselőinek politikai, az üzleti döntéshozóknak, a tudományos élet számára, és természetesen ezek a döntéshozók megváltoztatják a különböző szabályokat, döntéseket hoznak, ebből kifolyólag megváltozik az a társadalmi-gazdasági tér, amit az elején mértünk. És a Központi Statisztikai Hivatal újra elkezdi mérni ezt a megváltozott valóságot, tehát van egy körforgás. A Központi Statisztikai Hivatal akkor tudja jól végezni a dolgát, ha jó fázisban van. Ha lemarad időben, és nem tudják használni a döntéshozók az ő adatait, akkor az nem jó. Azt látjuk, hogy felgyorsult a világ, a Központi Statisztikai Hivatalnak is fel kell gyorsulnia" – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Kincses Áron azt is kiemelte, hogy a koronavírus-járvány, az energiaválság vagy az orosz–ukrán háború is azt mutatta meg, hogy a média, az üzleti élet, a politikai élet döntéshozói soha nem látott mértékben igénylik a megbízható és naprakész adatokat. "Tehát nekünk, mint Központi Statisztikai Hivatal, az a célunk, hogy megbízható és naprakész adatokat szolgáltassunk" – tette hozzá.

Az elnök szerint ugyanis

eddig lemaradásban volt a KSH adatközlése, amit mindenképpen gyorsítani kell.

Kincses Áront szerint erre több megoldás is van, az egyik, hogy többféle adatforrást használnak és új elemzési módszereket alkalmaznak. A pontos feladatmeghatározáshoz az egykori Forma-1-es pilótát, Mario Andrettit idézte az elnök. "Azt mondta, ha mindent kontroll alatt tartunk, akkor nem vagyunk elég gyorsak. A Központi Statisztikai Hivatalnak most nem kisebb a szerepe, mint hogy mindent kontroll alatt tartson, minőségi kontroll alatt és nagyon gyors legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×