eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a Budapesti Értéktőzsde kereskedését indító csengetésén 2019. november 22-én. Az értéktőzsdén huszonöt éve kezdték meg a kereskedést a társaság részvényeivel.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Richter: észszerűtlen és kontraproduktív a különadó

Nőtt a Richter árbevétele az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a gyógyszergyártási árbevétel különösen, kétszámjegyű mértékkel növekedett - mondta a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a társaság harmadik negyedéves jelentésének bemutatásán. Orbán Gábor kiemelte, hogy idén több mint 30 milliárd forintot fognak különadóként befizetni az államkasszába, de ennél többet is mondott.

A gyógyszergyártási területen "szépen emelkedett" a bevétel a Richternél, ami annak köszönhető, hogy nagyon erős volt a kereslet.

"Itt-ott az árak is tudtak felfelé menni, Magyarország sajnos kivétel volt ez alól" - mondta az InfoRádióban Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Az Egyesült Államokban viszont egy készítmény újabb "indikációt" kapott év elején, ami nagyobb bevételt is hozott a gyógyszergyár partnerének kasszájába, ez pedig jogtulajdonosként a hazai Richternél is lecsapódott. "Ennek hatásait a jelentősen gyengülő rubelárfolyam sem tudta ellensúlyozni, elégedettek lehetünk ilyen szempontból".

A számok nyelvén: 550 milliárd forint volt a gyógyszergyártási árbevétel 9 hónap alatt, közben viszont a romániai üzletágat leválasztották, annak jövedelmezősége ugyanis "nem tudott a pozitív tartományba kerülni hosszú ideig". Az 550 milliárd pedig lehetett volna Orbán Gábor szerint sokkal magasabb szám is, ha az árfolyamok "nem ellenük dolgoznak".

Természetesen beszélt az extraprofitadó jelentette terhelésről is.

"Eredetileg 28 milliárd forint körülire becsültük az adóterhet ebből a fajta adónemből, de most már 30 milliárd fölé gondolom, köszönhetően annak, hogy a bevételeink jobban alakulnak, mint vártuk. De nagyon remélem, hogy a jövő év lesz az utolsó, amikor ilyen jogcímen kell adót befizetnünk,

mérhetetlenül fáj erkölcsileg, ez az adóteher abszolút észszerűtlen és kontraproduktív. Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy a globális minimumadó jelentette új kereteken belül nem fogunk már találkozni ilyen negatív iparpolitikai tendenciával.

Jelenleg nettó befizetők vagyunk ebben a történetben" - részletezte Orbán Gábor.

Két üzletágban így is újdonságok jönnek.

  1. Nőgyógyászat: az Európai Bizottság is jóváhagyott egy, az endometriózis kezelését szolgáló készítményt. "Elterjedt, aluldiagnosztizált betegségről van szó, nők széles tömegeit érinti, a termékenységre, családtervezésre is rendkívül negatív hatással van. Sokan az endometriózis miatt nem tudnak teherbe esni, és erre csak nagyon későn jönnek rá. Eddig csak sebészeti beavatkozás volt elérhető erre a betegségre" - mondta Orbán Gábor.
  2. Generikus üzletág: véralvadásgátló készítmény jön, ami "most már nagyon magas minőségben, betegek széles körének ad majd hozzáférést. Más európai piacokon is egyedül a Richter volt képes megugrani azokat a követelményeket, amelyek egyre szigorúbb feltételeket szabnak gyógyszerek forgalomba hozatalakor".
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×