eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója beszédet mond a Richter gyógyszergyár új központi irodaépületének alapkőletételi ünnepségén a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton 2022. március 22-én. A 17 400 négyzetméter alapterületű komplexum a tervek szerint 2023 decemberére készül el, a beruházás tervezett összköltsége 15 milliárd forint.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Orbán Gábor: a gyógyszeripar már bizonyított a szellemi értékek exportjában

A tudásintenzív ipari ágazatokat kell erősíteni – mondta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének konferenciáján a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Orbán Gábor úgy fogalmazott, a vas és acél országának építése higítja a gazdaságot, ami nem jó irány.

"Sokat beszélnek a közepes fejlettségi csapdáról, az ebből való kitörés a magasabb hozzáadott érték irányába való elmozdulás lehet" – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy miért olyan fontos a tudásexport és hol van ez most jelen a magyar gazdaságban. Kiemelte, a legnagyobb érték a tudásexportban van. Számára magától értetődő, hogy az értékláncban való fölfelé mozgás a tudásintenzív, magasabb szellemi hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások irányában keresendő, ám a hazai piac kicsi, az export ad ehhez egy kis teret – tette hozzá.

Előadásában kifejtette:

jelenleg Magyarországon a gyógyszeriparnak van erre a legjobb esélye, mivel már bizonyította, hogy képes külföldön hasznosítani a hozzáadott szellemi értéket.

A kérdésre, hogy a 2022-ben bevezetett extraprofitadó nagy terhet jelent-e az ipar számára, az InfoRádióban azt mondta, ez már egy egyéves történet, és talán végre látják a végét. Véleménye szerint fontos, hogy nincs egyetlen olyan versenytársuk sem, amely anélkül tudna az exportpiacon érvényesülni, hogy lenne erős hazai bázisa, támogató háttere. Mint mondta,

nálunk is sokáig adott volt ez a támogató környezet, ám ennek az utóbbi időben kevésbé látni a jeleit.

Reméli, ha a következő évben magához tér a gazdaság, ez is javulni fog.

Csath Magdolna közgazdász előadását idézve említette, hogy az állóeszköz-állomány hozzáadott értéke évről évre csökken. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy a növekvő tőkeállományhoz csökkenő hozzáadott érték, vagy más néven kibocsátás tartozik. Magyarázata szerint ez úgy fordulhat elő, ha az új fizikai infrastruktúra nem tudna olyan termelékenységgel dolgozni, mint a már jelen lévő, azaz halmozása elérte a határait. Mint mondta, laikus nyelven ez azt jelenti, hogy nem a fizikai infrastruktúrát kellene építeni, vagy legalábbis az ipar számára nem ez jelenti a kitörési pontot, hanem a tudásintenzivitásán kellene erősíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×