eur:
390.63
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Unsplash

Szakértő: az egységesített extraprofitadó fájdalmas lesz a kis benzinkutaknak

A korábbi hússzorosára nő a forgalmasabb kis benzinkutak extraadó-terhe, miután a kormány módosította az extraprofitadókról szóló rendeletét. A döntés értelmében 500 millió forint feletti adóalapnál egységesen három százalék lesz az üzemanyagok különadója. A 2000 hazai benzinkútból nagyjából 700 kis kút, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a rendelet jelentős részüket érinti.

Váratlanul érte a módosítás a kis benzinkutakat, miszerint 500 millió forintnál nagyobb árbevétel esetén a korábbi 0,15 százalék helyett rájuk is 3 százalékos különadó vonatkozik, hasonlóan a nagy kutakhoz, amelyeknél ugyanakkor korábban 4,5 százalék volt az extraprofitadó, vagyis náluk másfél százalékkal csökkent az adóteher. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint az új rendelet egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza a kis kutakat.

"Ezzel a változtatással sajnos pont azoknak a kisebb benzinkutaknak lesz nagyon magas az adófizetési kötelezettsége, akik számszakilag egy elég meghatározó részét képezik a magyarországi üzemanyag-hálózatnak, főleg vidéken és a kisebb településeken" – mondta a változás kapcsán a portál ügyvezetője.

Véleménye szerint ez januártól akár 20 forintos költségemelkedést is jelenthet a kutaknak literenként.

Bujdos Eszter szerint a piac határozza majd meg, hogy a nagy hálózatokat érintő kedvező lépés, a harmadával csökkentett adó milyen kiskereskedelmi árakat hoz. Kifejtette: esetükben

ez akár 10 forintos literenkénti költségcsökkentést is jelenthet,

ez alapján fogják majd a kis benzinkutak is pozicionálni az eladási áraikat. Mint rávilágított, ez utóbbiak előnye abban rejlett, hogy néhány forinttal olcsóbbak voltak, mint a nagy benzinkutak. Szerinte viszont elképzelhető, hogy ez a hátrányosabb versenyhelyzet miatt most megszűnik.

A holtankoljak.hu ügyvezetője hangsúlyozta, az üzemanyag-ársapka egyébként is alaposan átrendezte a piacot, nagyon sokan átszoktak a nagyobb hálózatokhoz. A kis kutak 25-30 százalékos forgalomcsökkenést is elszenvedtek. Hozzáfűzte, még a jövő zenéje, hogy a mostani adómódosítás hogyan hat majd a piacra, tapasztalhatók lesznek-e majd kútbezárások. Az extraprofitadókról szóló rendelet szerint egyébként továbbra sem kell külön adót fizetnie annak a kis kútnak, amelyik árbevétele nem éri el az évi 500 millió forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×