eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Unrecognizable woman hands in gray sweater touching and setting radiator thermostat regulator
Nyitókép: Getty Images/Olga Rolenko

Minden ötödik európai fűtési nehézségekkel küzdhet

A Századvég végzett kutatást az unióban, Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svájcban április 26. és június 22. között.

Az Európai Unió (EU) lakosságának 22 százaléka fűtési nehézségekkel küzd, a rezsicsökkentési programnak köszönhetően a probléma legkevésbé a magyar családokat érinti - összegezte Európa Projekt-kutatásának eredményeit a Századvég.

A honlapjukon közzétett elemzés szerint az energiaválság okozta áremelkedés következményeképpen Európa-szerte jelentősen nőtt az energiaszegény háztartások aránya, ennek következtében az európaiak ötöde nem tudja kellő mértékben felfűteni otthonát.

Felidézték, hogy Paolo Gentiloni uniós biztos, az európai szemeszter tavaszi csomagjának bemutatásakor azt mondta, az EU gazdasága a vártnál jobban teljesít, ezért a tagállamoknak 2023 végéig meg kell szüntetniük az energiatámogatási programjaikat. A Századvég kutatása ugyanakkor megjegyzi, hogy a várakozásokon felüli teljesítmény túlzás, a felhívás végrehajtásának pedig súlyos társadalmi következményei lennének.

A Századvég elemzése szerint a piaci energiaárak részleges korrekciója ellenére

a magas lakossági tarifák továbbra is számos tagállamban tömegek számára okoznak egzisztenciális nehézségeket,

így mivel az uniós polgárok 22 százaléka nem tudja kellő mértékben felfűteni otthonát, az aktív gazdaságpolitikai beavatkozás 2023 után is indokolt.

Azt írták, a fűtési nehézséggel küzdők aránya az EU tagállamainak kétharmadában eléri a 20 százalékot, és egyedül a hatóságilag rögzített tarifákat alkalmazó Magyarország esetében alacsonyabb 10 százaléknál.

Az Európa Projekt-kutatás szerint

a legkiszolgáltatottabb helyzetben a görögök vannak,

ahol a válaszadók több mint fele számolt be fűtési nehézségekről.

Az elemzésben hangsúlyozták, hogy az eredmények a közüzemi díjelmaradások esetében is hasonlóan aggasztó képet festenek; az elmúlt egy évben az uniós polgárok 15 százalékával egy, 8 százalékával több alkalommal fordult elő, hogy pénzhiány miatt nem tudta határidőre befizetni számláit.

A problémában érintettek összesített aránya - Csehország (15 százalék) és Szlovákia (16 százalék) után - Magyarországon és Németországban (17-17 százalék) a legalacsonyabb - írták.

A legnehezebb helyzetben ebben a kategóriában is a görögök vannak, ahol a lakosság 23 százaléka egy, 25 százaléka pedig több alkalommal is egzisztenciális okokból késett a díjak befizetésével - olvasható a Századvég kutatási eredményeit elemző összegzésben, melyben arról is tájékoztattak, hogy november 13-án tartják a Szuverenitás Konferenciát, ahol a kutatás eredményeit is részletesen bemutatják.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×