eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Meghökkentő hír érkezett a hazai napelemes piacról

Az 50 kW alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 236 ezer üzemel hazánkban.

A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (MAVIR) legfrissebb adatösszesítése szerint a teljes hazai naperőművi kapacitás október elejéig meghaladta az 5400 megawattot – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán.

A tárca kiemeli, hogy

az első három negyedéves bővülés (1389 MW) több mint 300 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást.

A magyarországi beépített kapacitásból

  • az ipari naperőművek 3276 megawattal,
  • a háztartási méretű napelemes rendszerek pedig 2131 megawattal részesülnek.

Az 50 kW feletti naperőművek a villamos energia rendszer összes beépített teljesítményének több mint 30 százalékát adják.

Az 50 kW alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 236 ezer üzemel hazánkban. Az elmúlt évtized végéhez képest négyszer több háztartási méretű napelemes rendszer működik tehát már Magyarországon – teszik hozzá.

A minisztérium bejegyzésében emlékeztet, hogy a kormány a napenergia további térnyerését a januárban megnyíló Napenergia Plusz Programmal is ösztönzi. A családok az energiatárolást is magukba foglaló modern napelemes rendszerek létesítéséhez kaphatnak támogatást. A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázaton vissza nem térítendő forrást nyerhetnek majd el az otthon megtermelt zöldenergia felhasználásához és tárolásához.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×