eur:
395.54
usd:
364.53
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: pixabay

Kínos ok miatt eladhatatlan a Lada új városi terepjárója

Júniusban kezdték összeszerelni Oroszországban a Lada X-Cross 5 crossovereket, de licenc híján a testestül-lelkestül kínai autót mindmáig nem lehet eladni átcímkézve, orosz logóval.

Az autoszektor.hu vette észre a, hogy Szergej Ciganov, az Orosz Autó Telegram-csatorna szerzője erről szóló tartalmat osztott meg.

A szaklap hátteret is ad a történetnek. Eszerint az első a Lada X-Cross 5 június közepén gördült ki a Nissan egykori szentpétervári üzeméből. Az autó a kínai FAW Bestune T77 SUV szakasztott mása. A koppintással kapcsolatos vádakra Szergej Iljinszkij, az Avtovaz szóvivője úgy reagált, hogy az autó „nem kölcsönzés vagy másolat, hanem partnerség” gyümölcse.

Az első autók összeszerelése óta több mint két hónap telt el, de egyetlen egyet sem adtak el belőle. Ciganov szerint azért nem kezdődhetett meg az értékesítés, mert

az AvtoVAZ nem rendelkezik az ehhez szükséges kínai licenccel.

Az orosz vállalat nem írt alá a kínai donorgyárral olyan megállapodást, amely lehetővé tenné, hogy változtatásokat eszközöljön a modellen, és saját márkanév alatt értékesítse.

Ha az AvtoVAZ nem írja alá a szükséges a licencszerződéseket, akkor a Lada X-Cross 5 leírható modell lesz az orosz autóipar történetében. Az Autószektor szerint vagy az AvtoVAZ befejezi a már megvásárolt készletek - kb. ezer darabról van szó - összeszerelését, és ezzel véget ér a gyümölcsözőnek indult együttműködés a FAW-val, vagy mégis tető alá hozzák a licencmegállapodást.

Az autót mindenesetre egyelőre nem lehet értékesíteni, de egy szamarai autós újság máris hírt adott róla, hogy Makszim Szokolov, az AvtoVAZ elnöke Lada X-Cross 5-öt használ szolgálati autó gyanánt.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Itt a nagy lakáshitel-táblázat: csúnyán befagytak a kamatok és a törlesztőrészletek, elveszett minden remény?

Itt a nagy lakáshitel-táblázat: csúnyán befagytak a kamatok és a törlesztőrészletek, elveszett minden remény?

A kamatok csökkenésének is köszönhetően a friss adatok szerint év elején dupla annyi lakáshitelt vettek fel a magyar családok, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor nincs kilátás egyelőre a lakáshitelkamatok további jelentős csökkenésére az új ajánlatokban – írtuk két héttel ezelőtt. Szokásuktól eltérően a bankok valóban nem csökkentették tovább kamataikat március elején. Bemutatjuk, milyen kamatokat és törlesztőrészleteket ajánlanak most a lakáshitelfelvevőknek, az idei kilátásokról pedig lakás- és hitelpiaci szakértőket kérdezünk ma kora esti Signature klubunkon, még nem késő regisztrálni a másfél órás online eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×