eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
European flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium. ( Motion Blurred on flags)
Nyitókép: iantfoto/Getty Images

Szakértő: az EU-elnökség jövő júliustól a magyar érdekérvényesítés terepe is

A soros EU-elnökség nagy feladat, de nagy lehetőség is – hangzott el annak a workshopsorozatnak az első rendezvényén, amit az Euroatlantic Zrt. a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal és a Neuamnn János Nonprofit Közhasznú Kft,-vel közösen hirdetett meg vállalkozásoknak. Magyarország 2024 júliusában veszi át Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának elnökségét.

A jövő júliusban kezdődő féléves magyar EU-elnökség nemcsak a politikai is a diplomácia, hanem a gazdaság számára is nagy lehetőség – mondta köszöntőjében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. A magyar vállalati szektor egyebek mellett konferenciákon mutatkozhat be majd Európában – ígérte Fábián Gergely, aki szerint a Versenyképességi Tanácsnak kiemelt szerepe lesz ebben.

A Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető helyettese, Vajda Viktor emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Tanácsa az „alkufolyamatok rögös terepe”, és a többi között fontos témája lesz az a kihívás, amit a mesterséges intelligencia és a kibervédelem jelent.

Gelényi Csaba volt nagykövet, az Euroatlanti Zrt. senior tanácsadója felvázolta, hogy mi a különbség az Európai Tanács, az Európai Unió Tanácsa, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között:

  • az államfőkből és miniszterelnökökből álló Európai Tanácsa a politikai irányvonalat határozza meg;
  • az Európai Unió Tanácsában különböző csoportokban az egyes tagállamok nemzeti kormányainak szakminiszterei dolgoznak,
  • az Európai Bizottság jogszabályi javaslatokat terjeszt elő,
  • az Európai Parlament pedig megvitatja azokat.

Kiemelte, hogy az Európai Unió Tanácsának elnöksége nem csupán a brüsszeli adminisztráció kiegészítése, hanem a tagállami, jövő júliustól a magyar érdekérvényesítés terepe is.

Most Spanyolország, januártól pedig Belgium látja el az EU-elnökséget. Előbbi két tagállam Magyarországgal triót alkotva négy prioritást határozott meg, amik a következők:

  • gazdaság- és versenyképesség,
  • zöldebb és igazságosabb Európa,
  • az uniós polgárok szabadsága és biztonsága, valamint
  • érdekek és értékek az uniós külpolitikában.

A kifejezetten magyar prioritások még formálódóban vannak – tette hozzá Gelényi Csaba, de hangsúlyozta, hogy

az EU elnökség szakmai munka, és nem politikai.

Az Euroatlanti Zrt. senior tanácsadója arra számít, hogy Magyarország a biztonságra, a migrációra, a versenyképességre, az energiapolitikára, a családpolitikára, a kohéziós politikára és a Nyugat-Balkán helyzetére koncentrál majd az EU Tanácsának elnökeként.

A volt nagykövet az előadása után az InfoRádiónak nyilatkozva többek között azt mondta, hogy a már ismert spanyol és a hamarosan megismerhető belga prioritások után a magyar elnökség számára elsőbbséget élvező témák jövő év júniusáig váratnak majd magukra, miután ezek kimunkálása – diplomáciai és egyéb szempontokból is – egy kényes téma.

Gelényi Csaba – az uniós elnökség politikai mozgásterét illetően – arra is felhívta a figyelmet, hogy az éppen elnöklő országnak van arra lehetősége, hogy bizonyos folyamatokat gyorsítson a törvényhozásban, bizonyos témákat előnyben részesítsen, vagy éppen hátrébb soroljon, azt mondva, hogy az nem különösebben fontos.

A magyar szakértelem semmivel sem kevesebb, mint például a spanyol vagy a belga

– emelte ki előadásában Magyarország Belgiumba és Luxemburgba akkreditált nagykövete. A külképviseletek az uniós elnökség idején is a külgazdasági érdekérvényesítés szolgálatában állnak majd – ígértek Kovács Tamás Iván. A magyar uniós elnökség éppen az európai parlamenti választással majdnem egy időben kezdődik el, tehát egy nagyon speciális féléves időszak lesz, ami alatt a többi között demográfiai kérdésekkel is foglalkozni kell majd – mondta a brüsszeli nagykövet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×