eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Moscow, Russia - March 26, 2019: Aircraft Airbus A320-232(WL) HA-LYT of Wizz Air against blue sky in sunny morning going to landing at Vnukovo international airport in Moscow
Nyitókép: Fotokot197/Getty Images

Sorra cserélni kell egyes Airbus-gépek hajtóműveit, már járatcsökkentések várhatók

Az Airbus A320neo családba tartozó repülőgépek hajtóműveinél felmerült újabb probléma miatt a következő két negyedévben akár 10 százalékos kapacitáscsökkentésre is kényszerülhet a Wizz Air légitársaság.

Az RTX tulajdonában lévő Pratt & Whitney 2015 és 2021 között gyártott GTF-hajtóműveiben a nagynyomású fokozat turbinatárcsáiban felhasznált fémporba mikroszkopikus szennyeződések kerültek, emiatt azokon repedések keletkezhetnek. Az érintett hajtóműveket cserélni kell, ez pedig érinti a légitársaságok járatszervezéseit is. A Wizz Air esetében ez több ezer járat törlését jelenti idén október és 2024 márciusa között.

Pető György légügyi szakértő az InfoRádióban elmondta: ha a gyártó úgy ítélte volna meg, hogy ez egy nagyon súlyos probléma, akkor a légügyi hatóságok az ilyen hajtóművel felszerelt repülőgépeket azonnal kivonták volna a légi közlekedésből. „Nyilván egy komponensről van szó, amit a gyár úgy ítélt meg, hogy hosszú távon nem biztosítana biztonságos működést a hajtóművek számára, ezért

ilyenkor visszahívják a hajtóműveket és szükség esetén ki fogják az érintett alkatrészt cserélni.

Ez pontosan ugyanolyan, mint amikor egy nagy autóipari cég észreveszi, hogy egy bizonyos autótípusánál hiba van, és akkor az összes autót vissza kell vinni szervizbe és kicserélik rajtuk a rossz alkatrészt” – fogalmazott a szakértő.

A gyártó előrejelzése szerint az átvizsgálások akár 2026-ig is elhúzódhatnak.

Az ügyben közleményt kiadó Wizz Air fapados légitársaság flottájának már több mint felét teszik ki az új generációs Airbus A320neo családba tartozó repülőgépek, és ezek kizárólag Pratt & Whitney GTF-hajtóművekkel rendelkeznek. A Wizz Air becslése szerint emiatt

a légitársaságnál tíz százalékos kapacitáscsökkentésre lehet szükség a következő két negyedévben.

Ez idő alatt ellenőrzik és cserélik ugyanis a hajtóműveket.

Ezek garanciális repülőgépek, tehát a hibát a gyártónak kell kijavítania, nem jöhet szóba más cég – magyarázta Pető György. Mint mondta, a légitársaság feltehetően anyagilag nagyon meg fogja szorongatni a repülőgépgyártót és a Wizz Air valószínűleg komoly anyagi kompenzációt vár majd el a történtek miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×