eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: unsplash.com

Fontos kérdésre kaptak választ a napelem-tulajdonosok, de még nincs vége

Az Energiaügyi Minisztériumban tartott újabb egyeztetésen sok kérdést tisztáztak a napelemes áramtermelés ügyében, főleg azt, hogy kire vonatkozik tíz évig az éves szaldóelszámolás, és kell-e fizetni a betáplálás eseten a szolgáltatónak rendszerhasználati díjat.

Ahogy arról az Infostart elsők között beszámolt, újabb egyeztetés volt az Energiaügyi Minisztériumban a napelemekről, pontosabban arról, hogy mikortól, kiknek és milyen feltételekkel folytatódhat a napelem-telepítés.

Hétfőn a minisztérium azt ismertette, hogy "az éves szaldóelszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes. Az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak". Megerősítették, hogy még tíz évig lesz éves szaldó azoknak, akik már beadták a telepítési kérelmet.

Az Energiaügyi Minisztérium írt a rendszerhasználati díjról is, pontosabban a bruttó elszámolásról, amely az újonnan bejelentkezők számára kötelező. Részleteket azonban nem közöltek.

A tárgyaláson részt vevő Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke az InfoRádióban elmondta, a legutóbbi egyeztetésük után az Energiaügyi Minisztérium elfogadta a szövetség javaslatát, az éves szaldóelszámolás fenntartásáról. Emellett pontosították a rendszerhasználati díjjal kapcsolatos kérdéseket is, mert a megjelent rendeletmódosítás után nem volt egyértelmű, hogy a rendszerhasználati díjat kinek kell pontosan megfizetnie. A minisztérium megerősítette azt a szándékát, hogy a rendszerhasználati díjat soha nem a termelő, hanem a fogyasztó fizeti, szaldós elszámolás esetén

csak a többletfogyasztás után kell megfizetni.

A képet kicsit kissé árnyalja, hogy a megbeszélésen részt vevő Steiner Attila államtitkár azt mondta, "a rendeletet az MEKH hozta, bár a szándékukban biztos".

Tehát ez a rendelet értelmezhető úgy is, hogy nemcsak a vásárláskor, hanem a betápláláskor is kellene rendszerhasználati díjat fizetni, amely jelenleg 5-6-szor nagyobb, mint magának az áramnak az ára. Leegyszerűsítve: 5 forint az áram ára, és 31 forint a rendszerhasználati díj. Magyarán betáplálás esetén még a napelemes fizetne 20-25 forintot a szolgáltatónak. Ilyen esetben, gazdasági alapon, érdemes volna leállítani a rendszert és nem termelni.

Szilágyi László is írt már a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak ebben az ügyben, de még nem kapott pontos választ.

Állami támogatással készült HMKE-k sorsa

Lényeges kérdés még a 100 százalékos állami támogatással épület háztartási méretű kiserőművek sorsa, mert ezek esetében a szerződés úgy szól, hogy bruttó elszámolás bevezetése esetén arra át kell térni. A minisztériumi válasz szerint "a folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át".

Szilágyi László ennek kapcsán arról számolt be, hogy a tárca tájékoztatása szerint elkezdték az egyeztetést az Európai Bizottsággal ügyben, hogy azok a napelemes háztartások, amelyek korábban 100 százalékos pályázatban szerezték meg a napelemes rendszerüket, szintén éves szaldóban maradhassanak a jövőben.

Az alelnök elmondta, a minisztérium javaslatokat kért arra, hogy a 2021. január 1-je után életbe lépő bruttó elszámolás hogyan lehet még vonzóbb a napelemesek számára. Mint fogalmazott, a legfontosabb az lenne, hogy az arány az eladott és a vásárolt áram ára között ne legyen nagyon magas.

A jelenlegi 36 vagy 70 forintos áramárhoz képest a szövetség szerint a tervezett öt forint nagyon alacsony,

ezért nem megfelelő arra, hogy a napelemes beruházások záros határidőn belül, például 10 év alatt megtérüljenek.

"Mi azt kértük, többek között, hogy ez a tervezett ár mindenképpen magasabb összeg legyen és legalább a piaci átlagárhoz közelítsen" – mondta

A szövetség másik javaslata, hogy a háztartások értékesíthessék a megtermelt áramot akár energiakereskedő cégeknek is magasabb, a piacihoz közeli áron, s ezáltal a háztartásnál megtermelt áram eljuthasson akár egy ipari fogyasztóhoz. Ehhez energiaközösség kellene, olyan, amikor egy területen több napelem-tulajdonos összefogva közösen értékesíthetné az áramot – ennek jelenleg jogi akadályai vannak.

Szilágyi László azt is elárulta, hogy nincs még vége az egyeztetéseknek, a jövő héten újra a tárgyalóasztalhoz ülhetnek, és ezúttal a szövetség kérésére a tavaly novemberben bevezetett visszatáplálási korlátozás feloldása és annak ütemezése lesz a téma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

A szíriai polgárháború kisebb-nagyobb megszakításokkal, de több mint 12 éve tart. A törésvonalak számtalanszor változtak, feltűntek és eltűntek csoportok, átalakultak koalíciók, jöttek és mentek frakciók, az ország egyes részei pedig rengetegszer cseréltek gazdát. Az elmúlt néhány évben viszonylagos nyugalom honol az országban. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen megszűntek volna az összecsapások, de a harcok intenzitása már inkább csak szórványos és kisebb területekre korlátozódik. Basszár el-Asszad látszólag megnyerte a polgárháborút, hiszen újra növekszik a nemzetközi elismertsége, pedig az ország jelentős része felett továbbra sem gyakorol fennhatóságot. Az utóbbi időben három súlyosabb eset is borzolja a kedélyeket, amely jelzi, hogy a helyzet továbbra is nagyon feszült, a polgárháborúnak még egyáltalán nincs vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×