eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. Augusztus elsején lép életbe az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvény, amely az összes, legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve uniós forrásból finanszírozott beruházásra vonatkozik a jövőben.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lázár János: keveset fogunk építeni, de az marha jó lesz

Az a terv, hogy a mestert védjük a kontároktól – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter XXVIII. országos építészeti konferencia megnyitóján.

Keveset fogunk építeni, de az marha jó lesz – mondta ki Lázár János építési és közlekedési miniszter XXVIII. országos építészeti konferencia megnyitóján, ahol a formálódó új jogszabály, a magyar építészetről szóló törvényjavaslat koncepciójáról beszélt hosszasan. A tárcavezető Lázár szerint ország megérett arra, hogy legyen egy minőségi előrelépés, ezért az építész szakmának szeretett volna marshall botot nyújtani, a törekvései arról szóltak, hogy az építészek társadalmi megbecsültségét emelje – írja a vg.hu.

A mennyiség helyett most a minőségre szeretné helyezni a hangsúlyt, mert személyes meggyőződése, hogy Magyarország túlépített, ezért meg kell fontolni, hogy mit építünk és hol építünk.

"Az építészek vannak ma kormányon" – fogalmazott Lázár János, hozzátéve, hogy több mint ötezer javaslat feküdt a tárca asztalán, ami azt bizonyította, hogy szükség volt a változtatásokra. Az a terv, hogy a mestert védjék a kontártól.

Lázár arról is beszélt, hogy a tervtanácsok szerepéről nagy vita volt, szerinte fontos lenne, hogy merjenek állást foglalni is, az a jó főépítész, akinek van álláspontja és mer is konfliktust vállalni a polgármesterrel szemben. Azt javasolja, hogy építési szabályok alól való felmentést legszükségesebb esetében, havaria helyzetben adjon a kormány. Azt is javasolja, hogy a beépítés növekedése nem eredményezheti a zöldfelületek csökkenését, ezért a barnamezős területekre kell helyezni a hangsúlyt, a beruházókat ebbe az irányba kell terelni. „

Jelezte, hogy a törvény egyik fontos változása a helyi szempontok érvényesítése, ebből a kérdésből nem lehet szerinte kihagyni a legkisebb önkormányzatokat. De hangsúlyozta, nem csak lokálpatriótának kell lenni, hanem patriótának is.

A szabályozás célja, hogy a meglévő magyar építőipari cégeket és az újakat helyzetbe hozza a külföldiek rovására – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy tisztában vannak azzal, hogy ezt támadni fogja az EU, de elmennek a falig, még akkor is, ha német példákat ültetnének a hazai joggyakorlatba.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×