eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Az új orosz gázcsővezeték Kína felé

Mongólián keresztül épül meg az Oroszországból Kínába vezető Szibéria Ereje 2 gázvezeték - nyilatkozta Alekszandr Novak orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettes az Energy Review lapnak.

A tájékoztatás szerint a vezeték nyomvonalának a kijelölése a végső fázisban van, a kivitelezési munkálatok pedig jövőre kezdődhetnek meg. A vezeték Szibériából Atcsinszk, Krasznojarszk és Irkutszk városok érintésével a Bajkál-tótól délre, a mongol határon fekvő Nauszkiig vezet majd. Jelenleg vizsgálják a csővezeték keleti, Csita város irányába vezető ágának megépítését is.

Az új vezeték éves szállítási kapacitása 50 milliárd köbméter lenne. Vlagyimir Putyin orosz államfő és kínai kollégája, Hszi Csin-ping júliusban állapodott meg a gázvezeték lefektetéséről. A kivitelezés pontos menetrendje még nem ismert.

A Szibéria Ereje gázvezeték 2019 óta szállít orosz gázt Kínába a Jakutföld déli részén elterülő csajandai gázmezőről a kínai határig.

A Szibéria Ereje vezetéken érkező gázt a határtól 850 kilométeres vezeték továbbítja Sanghajba. A szállítást 2025-re tervezik évi 38 milliárd köbméterre növelni. A Gazprom és kínai partnere, a CNPC 30 évre kötött szállítási szerződést.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×