eur:
390.91
usd:
366.68
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Workers and manager in safety helmets working with documents at factory table
Nyitókép: ALotOfPeople/Getty Images

A kormány átírná a minimális rezsióradjíakat

Közzétette a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a 2023-as rezsióradíj módosításáról szóló rendelettervezetet.

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet szerinti építőipari rezsióradíj 2023. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 5856 forint/óra lehet jövőre – derül ki egy most társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetből, amit a Portfolio szúrt ki.

Az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített – a kivitelező tényköltségei alapján számított vagy tervezett – összes költségét tartalmazza.

A rezsióradíj kiszámításához az összes költséget és nyereséget le kell osztani a valós munkavégzésre fordított órák számával. Például, ha havi 168 órát dolgozunk, az egy hónapban, átlagosan 21 munkanappal számolva – olvasható.

Az építőipari szektor hazai szereplői 2008 óta alkalmazzák ezt a díjtételt, és a hatályos jogszabályok értelmében

a vállalkozásoknak tilos olyan árajánlatot adniuk egy munka elvégzésére, ami előre számol azzal, hogy kihagyják a közterheket a számításból.

Ennek célja, hogy megakadályozza az alacsony árakon történő versengést, aminek eredményeként a vállalkozások nem fizetik be a szükséges adókat és illetékeket, hogy versenyképes ajánlatokat tudjanak adni.

A tervezett minimális építőipari rezsióradíj költségnemei és értékei itt olvashatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×