eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Nem a vártak szerint alakult az infláció az euróövezetben

Augusztusban a várt csökkenés helyett stagnált az éves infláció az euróövezetben – közölte nem végleges adatként az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat csütörtökön.

Az euróövezetben éves összehasonlításban a júliusival megegyező, 5,3 százalék maradt az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP). Szakértői várakozások átlagában 5,1 százalék szerepelt.

Egy évvel ezelőtt, tavaly augusztusban 9,1 százalék volt az éves fogyasztói árindex és az idei év 8,6 százalékos inflációval indult.

Az energiaárak csökkenése augusztusban 3,3 százalékra mérséklődött a júliusi 6,1 százalék esés után. Energiaárak nélkül az éves fogyasztói árindex 6,3 százalékos volt a júliusi 6,7 százalékot követően.

A legnagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek ára emelkedett augusztusban 10,4 százalékkal,

ami lassulás a júliusi 11,3 százalékos növekedést követően.

Energia, élelmiszer, alkoholos és dohánytermékek nélkül az augusztusi fogyasztói árindex, a maginfláció a vártnak megfelelően 5,3 százalékra mérséklődött a júliusi 5,5 százalékról.

Az előző havihoz képest augusztusban a várt 0,4 százaléknál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Júliusban 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

A havi maginfláció a várakozásoknak megfelelő, 0,3 százalék volt, miután júliusban 0,1 százalékkal csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×