eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Drasztikus változást jelentett be a napelemeknél a szakminiszter

2024 január 1-vel megszűnik az éves szaldóelszámolás a házi napelemeseknél. Lantos Csaba az interneten jelentette ezt be.

A Magyar Nemzet vette észre Lantos Csaba videóját a YouTube-on. Ebben az energiaügyi miniszter arról beszél, hogy "változás lesz, a korábbi rendszereknél, amelyek szaldóelszámolást élvezhettek, a feltelepítéstől tíz évig változó szabályok mellett nem éves, hanem havi szaldóelszámolást alkalmaznak január 1-jétől. Aki újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz" – ismertette a kormány új videójában Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Arról is beszélt a politikus, hogy szeptemberben megmondják, hogy hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban. Lantos Csaba szavaiból az érződött ki, hogy nem mindenütt oldják fel a tavaly bevezetett zárlatot.

Ahogy arról korábban az Infostarton többször is beszámoltunk a kormány 2022 októberében függesztette fel a betáplálást azoknak, akik 2022 november elseje után szerződnének a szolgáltatókkal. Magyarán azóta nem érte meg házi napelemet telepíteni.

Az elmúlt két hétben azonban már jöttek hírek arról, hogy miképpen változnának a szabályok. Augusztus 20-án arról írtunk, hogy a tavaly ősztől elrendelt tiltás csak ott marad érvényben, ahol a hálózati korlátok még indokolttá teszik.

A találgatások között ott volt a negyedórás szaldó lehetősége is, ami úgy tűnik, hogy a 2024 január 1-je után szerződőkre vonatkozik majd. Ez ugyanis lényegében nem más, mint a bruttó elszámolás. A Portfolio akkor még úgy tudta, hogy olyan szabályozásra törekszenek, amely "a saját áramfogyasztást csökkentő, öngondoskodó HMKE-tulajdonosokat csak a legindokoltabb mértékben érinti, mivel a kormány elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében".

Ez mit jelenthet?

A havi díjra való átállás ennél azért jóval több. A tapasztalatok szerint ugyanis az éves szaldó esetén a napelemtulajdonosok a nyári négy hónapban termelik meg azt a mennyiséget (felesleg), amelyet télen a termelésen túl elfogyasztanak. Hogy érthető legyen, egy júniusi hónap termelése legkevesebb ötszöröse egy borúsabb decemberinek. Magyarán, ha valaki azt tervezte volna, hogy 2024 januárjában elektromos fűtéssel segít rá a gázra, akkor ezt a jelenleginél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel teheti majd meg.

Mi mennyi ezek után?

Nagy kérdés még az is, hogy változik-e a saját fogyasztáson túl megtermelt áram átvételi ára. Jelenleg ugyanis 70 forint a piaci ár, és a felesleget 5 forintért veszi át a szolgáltató. Ezért nem éri meg jelenleg felesleget termelni. A telepítők jelentős része ezért eddig azt tanácsolta az ügyfeleknek, hogy a szaldó elszámolás miatt annyi napelemet tegyen a házra, amennyi a saját fogyasztást előálltja, talán egy kicsivel többet. A helyzet most változik.

A szaldóelszámolás megváltoztatása jelentősen módosítja a napelemek megtérülésének idejét.

Óvatos számítások szerint a jelenlegi rendszerben, a tavalyi áramáremelés után, 6-8 évről beszélhettünk, ami a megtérülést illeti, a havi szaldónál ez akár 15 év is lehet. A bruttó elszámolásos rendszer becslésére nem vállalkozunk, de egyes napelemes csoportoknál a 20 évet sem tartják kizártnak ezzel kapcsolatban. A másik megoldás, hogy saját magunk tároljuk (telepek, szigetüzem) a megtermelt energiát, ez viszont több millió forinttal emeli egy-egy HMKE költségét.

Mindenesetre Lantos Csaba "csak" bejelentett, a valódi számításokat csak a Magyar Közlönyben megjelenő részletes jogszabály megismerése után érdemes elvégezni. Ezt pedig, ahogy írtuk, szeptemberre ígérte a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×