eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Több pénzt kapnának a túltermelő napelemesek, de valamiről le kellene mondjanak

Elképzelhető, hogy a napelem-tulajdonosok több pénzt kapnának a megtermelt áramért, másrészt viszont le kéne mondaniuk a rezsicsökkentett áramról.

A napi.hu írja a Világgazdaságra hivatkozva, hogy "folyik a háztartási méretű kiserőművek szaldóelszámolásának finomhangolása".

Szinte biztos, hogy jövőre új rendszert kell bevezetni, mert az eddigi csak részben felel meg a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) tulajdonosai és az áramszolgáltatójuk között használt, úgynevezett szaldóelszámolás az uniós jogszabályoknak.

A változás lényege az volna, a Világgazdaság legalábbis így fogalmaz, hogy bár

a piaci környezetben e lakosok elvben több pénzt remélhetnének az áramukért, és számos téren nőne a mozgásterük, ám le kellene mondaniuk a rezsicsökkentett áron való vételezésről.

A napi.hu szerint 200 ezer napelem-tulajdonosról van szó.

A Világgazdaság szerint ez még bizonytalan, de azt biztosra mondják, hogy "az uniós jogból fakadó új elszámolási módszertan szerint a termelt és vételezett villamosenergia-mennyiségek összegzése az új rendszer bevezetését követően már nem éves szinten, hanem havi vagy negyedórás rendszerességgel történik”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×