eur:
390.88
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Forint notes - Hungarian currency
Nyitókép: Getty Images/Balint Erlaki

Folytatódnak a tárgyalások a minimálbér évközi emeléséről

Jövő héten folytatódnak, több hét szünet után, a minimálbér évközi emeléséről szóló tárgyalások a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány között. Az árak és a GDP növekedésének a mértéke alapján azonban már nem valószínű, hogy megállapodás születne a tárgyaláson egy évközi béremelésről.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan várhatóan a szakszervezetek és a munkáltatók egyezkedésére bízza a béremelés sorsát, és nem közöl álláspontot.

A munkavállalók évközi bérrendezésére ugyanakkor az előzetes becslések alapján kevés az esély - tudta meg a Napi.hu.

A minimálbér évközi emelésének lehetőségére az idei évre vonatkozó bérmegállapodás ad lehetőséget, amelyben a felek vállalták, amennyiben az akkori előrejelzésektől jelentősen eltér a nemzetgazdaság tényleges jelenlegi helyzete, a megállapodást a újratárgyalják.

Júliusban a fogyasztói árak emelkedése azonban átlagosan csak 17,6 százalékos volt, ami viszont elmaradt a béremelés egyik feltételeként kijelölt 18 százalékos határtól.

A munkavállalói képviseletek évközi béremelési javaslata mellett szólt volna az, ha a gazdaság teljesítménye nő a második negyedévben. Ezzel szemben azonban a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a GDP 2,4 százalékkal csökkent.

A statisztikai adatok alapján tehát nem valószínű, hogy emelkednének szeptembertől a legkisebb keresetek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×