eur:
390.53
usd:
364.26
bux:
68303.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Rejtegette náci ügyfeleit és elszabotálta a belső vizsgálatot a Credit Suisse

Az ombudsman komoly hiányosságokat és szabálytalanságokat tárt fel a Credit Suisse belső vizsgálatával kapcsolatban, amely azután indult, hogy kiderült: csaknem száz náci személyhez – köztük magas rangú tisztviselőkhöz – köthető számlát tartottak fenn.

Amerikai szenátorok még tavasszal közölték, hogy a Credit Suisse akadályozta a nácikkal való együttműködésének feltárását. A svájci bank belső vizsgálatra kényszerült, miután a Simon Wiesenthal Központ 2020-ban hiteles információkat hozott nyilvánosságra a nácikhoz köthető számlákkal kapcsolatban. Bár a bank beleegyezett a vizsgálatba, mindent megtett annak érdekében, hogy akadályozza az eljárást felügyelő független ombudsman munkáját.

A jelentés szerint a Credit Suisse még a II. világháborút követően is

legalább 99 náci felső vezetőhöz vagy nácikhoz köthető argentin csoportokhoz kapcsolódó számlát tartott fenn.

A vizsgálat végül 21 híres, magas rangú nácihoz köthető számlát azonosított, köztük egy, a nürnbergi perben elítélt parancsnokét. Egy másik számla egy szintén elítélt SS-parancsnoké volt, aki 2002-ig volt a svájci bank ügyfele.

Az ombudsman legfrissebb jelentése szerint a Credit Suisse belső vizsgálata nem ellenőrizte le az összes rendelkezésre álló nyilvántartást – írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva.

A svájci bank ismeretlen számú, 1950 előttről származó ügyfélnyilvántartást nem rögzíthetett megfelelően. Mindezek ismeretében nem zárható ki, hogy vannak még további, náci személyekhez köthető számlák. Ezzel szemben a Credit Suisse szóvivője arról tájékoztatott, hogy a bank vizsgálata kellően alapos volt. Az ombudsman jelentéséből kiderült, hogy a bank az átvilágítás alatt két irattárat állított össze: az egyikben bankszámlák dokumentumai, a másikban vállalati nyilvántartások szerepelnek, de csak előbbiek archívumát indexelték, így

a vállalati archívum jelentős részét nem lehet elérni.

A szóvivő szerint viszont a vállalati archívum nem releváns a vizsgálat szempontjából.

A Credit Suisse már azonosította az említett 99 személy számláját. A mostani vita mintegy 25 évvel azután kezdődött, hogy két nagy svájci bank 1,25 milliárd dolláros megállapodást kötött a holokauszt áldozataival. Az egyezség feloldotta azokat az állításokat, amelyek szerint a bankok elmulasztották visszaadni a hitleri népirtás túlélőinek és az áldozatok örököseinek vagyonát. A megállapodás figyelembe vette azon áldozatok követeléseit is, akiknek vagyonát a nácik kifosztották és svájci bankokban helyezték el.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×