eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ládába önti a leszüretelt meggyet egy szüretelő egy palkonyai meggyültetvényen 2019. június 5-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Jót mehet a meggy, minden mellette szól

Magas a vitamin- és az ásványianyag tartalma is a hazai meggynek, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani – hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, aki az idei termésről is szót ejtett.

Az Agrármarketing Centrum régi vállalása, hogy nyári rendezvényeken, fesztiválokon hazai termesztésű idénygyümölcsöket kóstoltat a kilátogatókkal. Ondré Péter megjegyezte, nagy örömükre szolgált, amikor egy alkalommal olyan 18-19 éves fiatalokat kínáltak, akik addig soha életükben nem kóstoltak friss meggyet, és első tapasztalásuk során nagyon rácsodálkoztak, hogy milyen nagyszerű gyümölcsről is van szó.

Az íze mellett ugyanakkor a meggy élettani hatása sem elhanyagolható – hívta fel a figyelmet az ügyvezető. Rengeteg C-vitamint található benne, de B- és K-vitaminban is gazdag, emellett vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Kiváló hatással van a szívműködésre és az emésztésre, vízhajtó hatással rendelkezik, tehát számos, az egészségre pozitív hatással bír – tette hozzá.

A magyarok meggyfogyasztását illetően elmondta: egy normál „békeévben” körülbelül 70 ezer tonna gyümölcs terem az országban, aminek döntő hányada, nagyságrendileg 50 ezer tonna a feldolgozóiparban hasznosul, vagyis meggybefőtt lesz, aminek Magyarország mellett a másik fontos piaca Németország. A meggytermés körülbelül 5 százaléka az, amit friss gyümölcsként fogyasztunk, tehát jellemzően feldolgozott termékként, konzervként, meggyléalapanyagként, egyéb készítmények formájában kerül forgalomba.

Az idei meggytermés körülbelül 15-20 százalékkal marad el a már említett normál mennyiségtől,

ami részint a tavalyi aszálynak is köszönhető. A szakember elmondása szerint tavaly több ültetvényben is 15-20 százalékos faállomány-elhullás volt tapasztalható, illetve idén tavasszal is voltak olyan hideg éjszakák, amik visszavetették a virágzását. A minőségre nem lehet panasz, és Ondré Péter tudomása szerint az ágazati szervek komolyan dolgoznak azon, hogy a felvásárlói árak is „helyénvalóak” legyenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×