eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabax.com

Elemző: a dollár gyengülése tovább erősítheti a forintot

Korrigálta a forint a múlt heti árfolyamesést, és visszaerősödött, kedd reggelre már 380 alá esett az euró jegyzése a bankközi forintpiacon. Beke Károly, a Portfolio elemzője szerint a forint erősödése jelentős részben annak köszönhető, hogy Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet változatlanul hagyta a magyar adósbesorolást.

Múlt hét pénteken még a 390 forintot is megközelítette az euró jegyzése, aztán kedd reggel sikerült a 380-as lélektani határ alá erősödni – mondta az InfoRádióban Beke Károly. A Portfolio elemzője szerint a múlt heti gyengüléshez képest most megtapasztalt erősödés feltehetően két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy várható volt egy korrekció az árfolyamban, hiszen addigra már nagyon sokat romlott néhány nap alatt az euró-forint jegyzés. A másik ok pedig az, hogy a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő változatlanul hagyta a magyar adósbesorolást. Néhány befektető óvatossági megfontolásból egy picit távol maradhatott a múlt hét végén a forinttól, esetleg attól tartva, hogy a hitelminősítő valamilyen negatív irányú lépést tesz. Ez viszont nem történt meg, amivel így egy rövidtávú kockázat kiárazódott a forint árfolyamából – tette hozzá.

Az elemző ugyanakkor beszélt a forint közeljövőbeli alakulásáról is. Várhatóan holnap érkezik az új amerikai inflációs adat, amire mindenképpen érdemes lesz figyelni, mivel annak a nemzetközi piacokra gyakorolt hatása a forintot is érintheti.

"Most azt látjuk, hogy a dollár gyengülésnek indult, és az kérdéses, hogy az inflációs adat ezt merre mozdítja majd tovább. Ha további dollárgyengülés jön, akkor a forintban is lehet még egy kis erő, ha pedig fordul a hangulat, és ismét erősödni kezd az amerikai deviza, akkor az esetleg azt jelentheti, hogy véget ér az elmúlt két nap forinterősödése" – mondta Beke Károly, hozzátéve, hogy Magyarországon ezen a héten nem várható olyan új gazdasági adat, információ vagy döntés, ami érdemben befolyásolná a forint árfolyamát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×