eur:
391.2
usd:
365.52
bux:
68052.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Utasok a londoni Heathrow repülőtéren 2023. január 4-én. Másnaptól a brit kormány az indulás előtti két napnál nem régebbi negatív eredményű koronavírusteszt birtokában engedi csak a Kínából érkezők belépését az országba. A korlátozás előzménye, hogy december 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertőzöttek száma az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Nagy gond lehet a repüléssel a nyári szezonban

Az ellátási láncal adódhatnak problémák, melyek a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója szerint nagyon frusztrálók lehetnek.

Wilie Walsh elmondása szerint a gondok már 2023 nyarán éreztethetik hatásukat – írja a CNBC.

Már most látják az első jeleket, a hiány főként a repülők hajtóműveinek alkatrészeit érintheti. Ezek a problémák a Boeing és az Airbus új repülőgép-szállításait is befolyásolhatják.

A repülőgéphiány már hónapok óta jelentős probléma, mellyel az amerikai légitársaságoknak meg kellett küzdeniük.

Egyes társaságok nagyobb repülőgépek felé fordulnak, melyekkel több utast tudnak szállítani, ezzel akarják egyensúlyba hozni az erős utazási keresletet és a forráshiányt.

Walsh szerint a légiforgalmi irányítószemélyzet tagjainak hiánya is gondot fog okozni 2023-ban.

"A rövid távon várható kihívások kívül esnek az ellenőrzésünkön, és elsősorban a légiforgalmi irányításban lévő erőforrások hiányához kapcsolódnak. Az Egyesült Államokban már tapasztaltunk kapacitáskorlátozásokat és Európában is látunk problémákat" – árulta el.

Mindezek ellenére összességében optimistán vélekedik a 2023-as évről, mely újra nyereséget hozhat a szektornak a koronavírus utáni időket követően. "A légitársaságokat és a repülőtereket tavaly bírálták, amiért nem állították helyre elég gyorsan kapacitásukat. Szerintem ugyanakkor a légitársaságok megtették a magukét. A legtöbb repülőtér szerintem jó állapotban van" – tette hozzá.

Walsh optimista az iparág egészét illetően, az ellátási lánc problémái ellenére. "Az összképet figyelembe véve pozitívan tekinthetünk 2023-ra és azutánra" – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:32
×
×
×
×