eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Lehet-e 100 ezer forintból nyaralni, itt a legfrissebb felmérés

Sok családnak idén már tényleg csak álom a nyaralás: 60 százalékuk egyáltalán nem utazik sehova, vagy a szokásosnál olcsóbb úti célt keres.

A magyaroknak rendkívül fontos a szabadidős utazás, a kikapcsolódás, ám 14 százalékuk egyáltalán nem engedheti meg magának, és aki idén mégis megy, az is jellemzően olcsóbb úti célt keres – derül ki a Pénzcentrum legújabb – nem reprezentatív – kutatásából, amiben csaknem 11 ezren vettek részt. A többség fejenként 100 ezer és 300 ezer forintot szán idén utazásra, de sokan vannak, akiknek fejenként 100 ezer forint sem jut erre idén.

A válaszadók 84,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fontos számára az utazás, a kikapcsolódás. A kor szerinti megosztásban az látható, hogy hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább igaz ez rá: a 25 év alattiak 90,1 százaléka, míg 64 év felett már csak a válaszadók 78,5 százaléka nyilatkozta, hogy fontos részét teszi ki az utazás az életének. A válaszok iskolai végzettség és foglalkozás szerint is eltérést mutatnak.

A gazdasági lap mások mellett arra is rákérdezett, hogy évente hányszor utazik a kitöltő nyaralni.

A válaszadók 14,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyszer sem,

18,7 százaléka egy, 23,9 százaléka kettő, 17,5 százaléka három és 25 százalékuk négy vagy annál is több alkalommal is eljut pihenni.

Lakóhely szerint megoszlás szerint a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Vas és Fejér vármegyében jelölték a legkevesebben, hogy egyszer sem mennek, míg Tolna, Somogy és Békés vármegyében pedig a legmagasabb ez az arány. Nagyjából igaz tehát, hogy a legalacsonyabb átlagjövedelmű országrészekben élők utaznak a legkevesebbet, de egyenlőségjelet nem lehet azért tenni – jegyzik meg.

Mennyit tudunk rászánni?

A kérdőívet kitöltők 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vagy olcsóbb úti célt választ idén, vagy egyáltalán nem utazik – az infláció és a magas energiaárak miatt. 25 év alatt ez az arány 56,6 százalék, 64 év felett azonban már 65 százalék. Tehát minél idősebb valaki, egyre valószínűbb, hogy olcsóbban vagy egyáltalán nem utazik.

A legtöbben, 30,8 százalék 100 ezer és 300 ezer forint között összeget, 21,2 százalékuk 300 ezer és 500 ezer forintnyi összeget, 17,8 százalékuk 800 ezer forint felett költenek utazásra. Legkevesebben azok vannak, akiknél 500 ezer és 800 ezer forint közötti összeg (14,8 százalék), illetve fejenként 100 ezer forintnál kevesebb jut nyaralásra 2023-ban (15,4 százalék) – derül ki a Pénzcentrum felméréséből, amiben a többi között arra is rákérdeztek, hogy a kitöltők utazási irodán keresztül utaznak, vagy egyéni szervezésben, illetve hogy a koronavírus-járvány milyen hatással volt az utazási szokásaikra.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×