eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Hideg otthonok, félmilliónál is több magyar didereghetett a télen

Több mint félmillió magyar nem tudja megfelelő hőmérsékletűre fűteni otthonát az Eurostat legfrissebb, 2021-es adatai szerint.

30,8 millió ember nem tudta megfelelően melegen tartani az otthonát az EU-ban 2021-ben – idézi a Pénzcentrum az Eurostat legfrissebb felmérését. Ez az érték a teljes lakosság 6,9 százalékát teszi ki, ami némi javulást mutat a 2020-as 7,4 százalékkal (33,1 millió) szemben, amivel visszatértünk a 2019-es évben mért szinthez.

Bár a 2022-es adatok nagy része még nem nyilvános, az már biztosra vehető, hogy az energiaválság berobbanása és az Európa-szerte tapasztalható infláció miatt jelentősen romolhatott az érték. Mindez különösen igaz a magyar lakosságra, amely a sok évig különösen olcsónak számító rezsiköltségek után brutális gáz- és áramár-emelkedéssel szembesült – jegyzik meg.

A fűtés problémája a korábbi évekhez hasonlóan legutóbb is Bulgáriát érintette a legnagyobb mértékben. A lakosság 23,7 százaléka, vagyis nagyjából másfél millió ember nem tudta megfelelően felfűteni az otthonát 2021-ben. Bulgáriát Litvánia követi 22,5 százalékkal, míg a harmadik helyen Ciprus áll 19,4 százalékkal, de a lakosság jelentős részének jelentett problémát a megfelelő fűtés hiánya Görögországban (17,5 százalék) és Portugáliában (16,4 százalék) is. Ezen országok jelentős kiugrást mutatnak a 6,9 százalékos EU-s átlaghoz képest.

A többi országban rendre 10 százalék vagy az alatti értéket mért az Eurostat.

Magyarország

A 27 tagállam nagy részében 2021-ben csökkent azok száma, akik nem tudták megfelelően felmelegíteni az otthonukat, de néhány kivétel is akad a felmérésben. Görögország, Spanyolország és Málta mellett többek között Magyarországon nőtt azok száma, akik ezzel a problémával szembesültek.

Idehaza a 2020-as 4,2 százalékról egy év alatt 5,4 százalékra emelkedett ez az érték, mindez ráadásul a háborút és az energiaválságot megelőző időszakban. Az érték azt jelenti, hogy tavalyelőtt

több mint félmillió magyar volt érintett a problémában

– vagyis 2020-hoz képest nagyjából 100 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik nem tudták kellőképpen felmelegíteni az otthonukat a téli hideg során.

Habár a 2022-es magyar adatokat még nem közölte az Eurostat, az egyéb országokról közzétett eredményekből kiolvasható, hogy előző évben már növekvő tendenciát mutatott a fűtésproblémákkal küzdők száma, még olyan országokban is, mint jóval kedvezőbb helyzetben lévő Ausztria (1,7 százalék) vagy Hollandia (2,4 százalék).

A cikkből az is kiderül, hogy 2021-ben a 65 év feletti, egyedül élő idősek (akiknek jelentős része él régebbi, nem megfelelően szigetelt lakásban) körében nőtt a legdrasztikusabban az arányszám – a 2020-as 5 százalékról 9,1 százalékra. Azon két fős háztartásokban, ahol legalább az egyik fél 65 év feletti, 3,4 százalékról 4,9 százalékra emelkedett az arányszám, míg az egyedül élő 65 év alatti csoportban kicsit alacsonyabb mértékben 4,2 százalékról 5,4 százalékra módosult az érték.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×