eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Wooden blocks with GDP word and yellow down arrow, impacts of Covid-19 global economy financial crisis, gross domestic product falling concept
Nyitókép: ThitareeSarmkasat/Getty Images

Infláció, kiigazítás, energiaárak a recesszió mögött – A szakértő szerint elakadt a magyar felzárkózási folyamat

Már a harmadik negyedéve recesszióban van a magyar gazdaság, a GDP zsugorodása 2023 első negyedévében is folytatódott, a visszaesés ugyanakkor nem mély, 0,2 százalékos – mondta a Központi Statisztikai Hivatal adatait elemezve a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Ezzel már háromnegyed évre nyúlt az a technikai recessziós időszak, amelyben a magyar gazdaság jelenleg van – fogalmazott Madár István.

Magyarország a negyedéves visszatekintés tükrében hátulról a negyedik helyen foglal helyez az uniós rangsorban, vagyis az említett 0,2 százalékos visszaesésnél

csak Ausztria, Hollandia és Litvánia teljesített rosszabbul.

Vagyis a Porftolio munkatársa szerint – bár néhány jelentés még várat magára – kijelenthető, hogy összességében két-három ország lehet recesszióban az EU-ban, amik közül az egyik Magyarország.

Ami az éves összevetést illeti, a magyar GDP mintegy 1,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami a rendelkezésre álló adatok alapján Litvánia után a második legrosszabb az EU-ban – bár valószínűsíthető, hogy végül az észt adatok ezeknél is rosszabbak lesznek, miután nagyon „porul jártak” az energiaválsággal, hasonlóan Magyarországhoz – jegyezte meg a makrogazdasági elemző.

A zsinórmértékként szolgáló, adott esetben a magyar növekedést is nagy mértékben befolyásoló Németország gazdasági teljesítménye negyedéves alapon stagnált, vagyis nem volt igazán erős évkezdete, de mint az eurózóna legerősebb gazdasága, jó hír, hogy várhatóan elkerüli a recessziót – ismertette a szakértő.

Az EU összességében 1 százalék fölötti éves növekedést mutatott az első negyedévben, ami egyben azt is jelenti, hogy a magyar gazdaság már a második negyedéve alacsonyabb tempóban növekszik, mint az eurózóna, vagyis

az előző évekre jellemző felzárkózási folyamatunk elakadt.

Miközben Magyarország az uniós rangsor végén kullog, a szomszédos országok az élmezőnyben vannak; ezzel kapcsolatban Madár István jelezte, bár az energiaválság egész Európát megrázta, a hazai válságot több további sokk is érte, és ezért vált alulteljesítővé.

  • Az egyik maga az energiaválság, hazánk ugyanis erőteljesen energiaimportőr, vagyis több pénzt kell kifizetnie külföldre, ezáltal eltűnik a belső kereslet a gazdaságból.
  • Emellett Magyarországon sokkal inkább „eldurrant” az infláció, mint Európában bárhol, ami erodálja a jövedelmeket, szintén csökkentve a keresletet.
  • Végül az sem mellékes, hogy a választási kiköltekezés után a kormányzat óriási kiigazítást volt kénytelen végrehajtani, ami már önmagában is GDP zsugorító hatást váltott ki a több ezer milliárd forint értékben elhalasztott állami beruházások révén

– ismertette a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×