eur:
389.58
usd:
361.9
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Cserélik a logót az MKB Bank Váci úti épületén 2023. április 30-án. Ezen a napon olvad össze a bank a Takarékbankkal, a fúzióval létrejön a MBH Bank Nyrt., amely egységes arculattal működik tovább és Magyarország második legnagyobb mérlegfőösszegű pénzintézetévé válik.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az állam miatti 73 milliárdos ráfordítással együtt is jó éve volt az MBH csoportnak

Az MBH csoport adózott eredménye közel 50 százalékkal emelkedett 2022-ben és elérte a 107 milliárd forintot, miközben 73 milliárd forint extra ráfordítást tettek ki a kormányzati intézkedések miatti kiadások - mondta az InfoRádiónak az MBH pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Krizsanovich Péter az eredményeket egy háttérbeszélgetésen ismertette. Ezen az MBH vezetői arról is beszámoltak, hogy a kitűzött céloknak megfelelően májusra sikeresen befejeződött az a három éves fúziós folyamat, amellyel összeolvadt a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank.

"A számviteli eredmény 107 milliárd forint volt, és ha az egyedi tételektől eltekintünk, akkor mintegy 181 milliárd forintos eredményt értünk volna el. Ez egy közel 24 százalékos return on equity mutatót jelent (ROA, sajáttőke-arányos megtérülés mutatója, a befektetők tőkéjének jövedelmezőségét mutatja - a szerk.), ez pedig mindenféle összehasonlításban rendkívül erős" – mondta az InfoRádióban az MBH pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

"Az állományok dinamikusan nőttek az egész tavalyi év során, azzal együtt, hogy a piaci környezet nem volt végig támogató. Így is 10 százalék fölött tudtak bővülni a lakossági hitelek, 19 százalékkal bővültek – nemcsak organikus módon – a vállalati hitelek, tehát mindegyikkel tartottuk a pozícióinkat, ami

a vállalati szegmensben piacvezető pozíciót jelent, a lakosságiban pedig erős második helyet.

Alapvetően minden hatékonysági mutató tekintetében is kedvező irányban fejlődött tovább a csoport, és mindezt úgy tette, hogy a stabilitási mutatók – a tőkehelyzet és a likviditás – is erősödött" – fejtette ki Krizsanovich Péter.

Az extraprofitadó, a bankadó és a kamatstop összességében tavaly mintegy 70 milliárd forintos elvonást jelenthett a bankcsoport eredményéből.

"Az biztos, hogy a kamatstopnak egyértelmű pozitív hatása van a portfólióminőségre – hogy mekkora a trade-off, az nem egyértelmű, mindenesetre most jött a bejelentés, hogy a második félévben is velünk marad. Az extraprofitadóval kapcsolatban pedig azt reméljük, hogy a bevezetéskori szándéknak megfelelően jövőre már nem kell megfizetni" – vázolta a vezérigazgató-helyettes.

Az idei évvel kapcsolatban elmondta: a makrokörnyezetet magas infláció jellemzi, és bár most annak szintje 24 százalék volt, az élelmiszerárak stabilak voltak, ami pozitív, és összhangban van azzal a várakozásukkal, hogy az év végére egy számjegyű infláció várható. Az átlagos éves infláció ugyanakkor csökkenti a lakosság rendelkezésére álló jövedelmét és némiképp a megtakarításait is. Utóbbi téren stagnálásra számít a bank, a fedezetlen fogyasztási hitelezésben pedig a tavalyi évhez hasonló eredményeket várnak. Lakáshitelezésben egyértelmű visszaesés látszik.

"Célunk az, hogy tartsuk a piaci pozícióinkat, de ez egy alacsonyabb piacon lesz – kisebb lesz a lakáshitelek növekedése, az összállományban stagnálásra számítunk."

A vállalati oldalon az állami programok katalizálják, fenntartják a növekedést.

A mindennapi banki forgalomban, tranzakciókban nem látnak visszaesést, ezért ezek erősíthetik a bank pozícióit. Mindemellett a vállalati megtakarítások növekedésére számítanak, elsősorban a magas kamatkörnyezet miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×