eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Élelmiszer és ragasztószalag-tekercsek egy kamion rakterében a Lukmaz lengyel szállítmányozási cég alkalmazottainak sztrájkja idején, 2023. április 25-én a Gräfenhausen autópálya-pihenőhelyen, a Hesse német tartománybeli Darmstadt közelében. A németországi minimálbér alatt Németországban foglalkoztatott, nem EU-s állampolgárságú kamionosok március végén kezdtek bérkövetelő munkabeszüntetésbe a munkavégzés méltatlan feltételei és az elmaradt munkabérük miatti tiltakozásul. A sofőröket képviselő ver.di német szakszervezet tárgyalást kezdeményezett a Lukmaz tulajdonosával, Lukasz Mazurral a késedelmes bérfizetésről.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Érzékelhetően csökkent az infláció Lengyelországban

Lengyelországban mérséklődött az infláció áprilisban éves és havi szinten a statisztikai hivatal nem végleges adatai szerint.

Az áprilisi éves szintű fogyasztói áremelkedés 14,7 százalékra lassult a márciusi 16,1 százalékról. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett elemzők minimálisan magasabb, 14,8 százalékos áprilisi éves inflációval számoltak.

Éves szinten a legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek, 23,5 százalékkal a márciusi 26 százalék után. Az élelmiszerek és nem alkoholos italok áremelkedése a márciusi 24 százalékról 19,7 százalékra mérséklődött áprilisban.

A havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,7 százalékra lassult áprilisban a márciusi 1,1 százalékról.

Szakértők 0,8 százalékot vártak márciushoz képest. Áprilisban az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára 0,5 százalékkal nőtt márciussal összevetve, az energiaárak viszont 0,3 százalékkal csökkentek.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×