eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Matolcsy György megszólalt az év végi egy számjegyű infláció témájában

A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor egyelőre nem tudja megállapítani, milyen hatása lesz a június végéig meghosszabbított élelmiszerárstopoknak.

"Összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel minden esély megvan az év végi egy számjegyű infláció elérésére" – válaszolt az MNB az atv.hu kérdésére, miután Matolcsy György véleménye iránt érdeklődtek Orbán Viktor egy számjegyű inflációra vonatkozó célkitűzéséről.

Mint írták, jelenleg nem tudják megállapítani, hogy a meghosszabbított árstopoknak milyen direkt hatásai lesznek az inflációra.

Virág Barnabás az infláció kapcsán a márciusban kijelentést tett a Parlamentben arról, amit Orbán Viktor miniszterelnök kért, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Akkor az MNB alelnöke azt mondta: "nagyon kemény munka lesz" a 20 százalék feletti infláció letörése egy év alatt egy számjegyűre". De nem zárta ki, hogy ez elérhető lesz. Kedden ugyanerre a kérdésre nem adott választ a kamatdöntés utáni fórumán:

A jegybank a 2023 végére kitűzött célról most azt írta, hogy "az MNB mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényi mandátumával összhangban elérje az árstabilitást. Ennek megfelelően összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel

minden esély megvan az év végi egy számjegyű infláció elérésére".

Matolcsy György decemberben azt a rendkívüli kijelentést tette, hogy "válság közeli helyzetben" van a magyar gazdaság, azt is kifejtette: "helytelen a kormány válságkezelési stratégiája". Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell azokat vezetni.

A május 1-től június végéig meghosszabbított élelmiszerárstop inflációs hatásáról a jegybank kommunikációs főosztálya azt válaszolta, hogy "Az idő rövidségére tekintettel még nem állnak rendelkezésünkre a legfrissebb elemzések. Így jelenleg nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy a meghosszabbított árstopoknak milyen direkt hatásai lesznek az inflációra".

A kérdésre, miszerint mikor egyeztet az MNB elnöke Orbán Viktorral, azt válaszolták: "Nemzetstratégiai érdekünk, hogy az infláció minél gyorsabban visszatérjen az optimális tartott toleranciasávba, ennek érdekében az MNB vezetése folyamatos kapcsolatot tart fent a gazdaságpolitika vezetőivel, melyekről szükség szerint tájékoztatja is a közvéleményt."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×