eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Fékezés a lakáskiadások piacán

Lassult a lakbérek emelkedése.

Az előző két havinál mérsékeltebb ütemben folytatódott a lakbérek emelkedése márciusban: országosan 0,8, a fővárosban 0,9 százalékkal lettek magasabbak egy hónap alatt, Budapest valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek – írja a Portfolio a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe elepján.

A tavaly év végi lassulás után az idei év gyorsabb ütemű lakbéremelkedést hozott a lakásbérleti piacon, 2023 márciusában viszont valamelyest lassult a drágulás. Az előző év azonos időszakinál

  • országosan 18,
  • Budapesten 19

százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig

  • 80, illetve
  • 72

százalékkal voltak magasabbak a márciusi lakbérek.

A nominális lakbérek szintje már több mint egy éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett, 2023 márciusában országosan 24, Budapesten 20 százalékkal meghaladta azt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 13, illetve 15 százalékkal voltak alacsonyabbak a járvány előtti szintnél.

A fővárosban egy év leforgása alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (20 százalék), és a budai egyéb kerületekben a legkisebb (16 százalék) a drágulás.

Az ingatlan.com kínálata alapján a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is Budapesten a legdrágábbak a kiadó lakások. A fővárosban átlagosan 220 ezer forintot kérnek a bérbeadók havonta. A legtöbbet ezen belül is a II. és az V. kerületben, ahol 300-320 ezer forint között alakul az átlag.

Vidéken tovább drágult az eddig is élen álló Veszprém, ahol már 180 ezer forint felett van az átlagos bérleti díj. Második helyre került Székesfehérvár 160 ezer forinttal, amit Győr és Debrecen követ 150-150 ezerrel. A nagyobb déli egyetemvárosok közül Pécsen 130 ezer, Szegeden 125 ezer forint az átlag. A legolcsóbb pedig 90 ezer forinttal Salgótarján, amit Békéscsaba, Kaposvár és Miskolc egyaránt 100 ezer forinttal követ.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×