eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szarvasmarha Ficsor Árpád mezőgazdasági vállalkozó dunaharaszti tehenészetében, ahol Nagy István agrárminiszter az őstermelőket érintő változásokról tartott tájékoztatót 2021. január 7-én. Kedvező adózási feltételeket és csökkenő adminisztrációs terheket biztosít a kormány az új családi gazdaságokról szóló törvényben a gazdálkodóknak.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kedvező fejlemény az uniós termelői árak terén

Az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a termelői árak februárban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján.

Az euróövezet termelői árai az év második hónapjában 0,5 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, meghaladva a 0,3 százalékos csökkenést jelző piaci várakozásokat. Januárban 2,8 százalékkal csökkentek a termelői árak havi bázison.

A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 1,6 százalékkal estek a januári 9,2 százalékos havi csökkenés után.

Az energiaárak figyelembe vétele nélkül a termelői árak 0,2 százalékkal emelkedtek havi szinten februárban.

Az Európai Unióban a termelői árak februárban 0,6 százalékkal csökkentek a januárihoz viszonyítva, amikor 2,3 százalékos volt a havi csökkenés.

Februárban tovább mérséklődött a termelői árak növekedésének üteme az euróövezetben, éves szinten 13,2 százalékra csökkent az előző havi 15,1 százalékos növekedést követően, némileg elmaradva a 13,3 százalékos piaci várakozásoktól. Ez volt a legalacsonyabb arány 2021 júliusa óta, annak köszönhetően, hogy enyhébb ütemben emelkedtek az energia, a köztes termékek, valamint a tartós és nem tartós fogyasztási cikkek árai. Eközben a beruházási javak éves inflációja nem változott januárhoz képest. Energiaárak nélkül számítva a termelői árak emelkedése éves összevetésben 10,2 százalékra lassult februárban a januári 11,1 százalékról.

A termelői árak az Európai Unióban 14,5 százalékkal haladták meg februárban az egy évvel korábbit a januári 16,4 százalék után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×