eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Facebook amerikai internetes közösségi portál anyavállalatának, a Metának az emblémája előtt fényképezkedik egy nő a cég székháza előtt, a kaliforniai Menlo Parkban 2022. november 9-én. A Meta Platforms Inc. elbocsátja több mint 11 ezer alkalmazottját, a dolgozók mintegy 13 százalékát az egyik legnagyobb 2022-es amerikai létszámcsökkentés keretében.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A Twittert támadná új közösségi oldalával a Meta

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége kihasználná a Twitter körüli zűrzavart.

A Meta közölte, hogy olyan közösségi oldalon dolgozik, amely kizárólag szöveges bejegyzések megosztására használható - írja a Sky News.

A cég szóvivője megerősítette, hogy ez is olyan decentralizált platform lesz, mint amilyenek a tavaly ősszel Elon Musk megvásárolta Twitter körüli ellentmondásos viszonyok közepette nagy népszerűségre tettek szert.

"Úgy gondoljuk, hogy van igény egy felület kialakítására, ahol az alkotók és a közszereplők friss információkat oszthatnak meg tevékenységeikről" - fogalmazott a cég szóvivője.

Az új appot az Instagramhoz kapcsolódva készítik, az ott felhasználói fiókkal rendelkezők be tudnak jelentkezni majd ide is, de a működés más alapokon nyugszik majd.

A hírek szerint támogatni fogja az ActivityPub nevű decentralizált közösségi hálózati protokollt, amely a Twitter néhány riválisát, például a Mastodont is működteti.

A decentralizált platformok az internet egy korábbi korszakát idézik, amelyben a nagy technológiai vállalatoknak még nem volt monopolhelyzetük az emberek által használt weboldalak felett. A Facebookot és a Twittert például egy-egy vállalat irányítja, ezek teljes felügyeletet gyakorolnak a platformon engedélyezett tartalmak tekintetében. A Mastodon és más, tavaly ismertté vált Twitter-alternatívák azonban számos független közösségből vagy szerverből állnak, amelyek egy ernyő alatt élnek. Ezeket különböző magánszemélyek vagy cégek működtethetik, saját szabályokkal és irányelvekkel.

Jack Dorsey, a Twitter alapítója is egy ilyen hálózatot fejleszt:

a Blue Sky nevet viselő platformot tavaly óta tesztelik.

Tavaly év végén megugrott az érdeklődés az ilyen platformok iránt, de a szakértők által jelzett változás nem következett be a felhasználói szokásokban: a Mastodon felhasználóinak száma stagnál.

Az ilyen platformok hátránya, hogy általában nem olyan könnyen használhatók és nem annyira vonzók a szemnek, mint például a Facebook, amit a nagyszülőktől az unokák generációjáig mindenki használ.

A Meta hálózata valószínűleg a mainstream közönséget célozza, de nem biztos, hogy sikerre van ítélve: a cég Sparked nevű videós randiszolgáltatása és a párokat középpontba állító Tuned közösségi platform is kudarcot vallott az elmúlt években.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×