eur:
390.73
usd:
366.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Coin in glass bottle with money stack step up growing growth saving money, Concept financial business investment, Copy space for your text
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

4,3 százalék - Rengeteg japán nem is emlékszik ekkora inflációra

1981 decembere óta a mostani a legmagasabb pénzromlási ütem.

Japánban 4,3 százalék volt az éves infláció januárban, ez 1981 decembere óta a legmagasabb ütem és több mint duplája a jegybank 2 százalékos inflációs céljának a pénteken közölt kormányzati adatok szerint.

A japán jegybank által inkább követett, friss élelmiszerárak nélküli, de az olajtermékárakat magában foglaló maginfláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 4,2 százalék volt éves szinten januárban a decemberi 4,0 százalékot követően. Tavaly az átlagos maginfláció 2,3 százalék volt Japánban.

Januárban az élelmiszerek 7,3 százalékkal drágultak, a vízdíjak pedig 14,9 százalékkal nőttek éves bázison Japánban.

Az infláció a tizedik egymást követő hónapban haladta meg a japán jegybank célját, amely a stabil, 2 százalékos infláció elérése érdekében ultra laza monetáris politikát folytat.

Ueda Kazuo, a japán jegybank leendő elnöke pénteki tokiói parlamenti meghallgatásán elmondta: a japán központi banknak fenn kell tartania az ultraalacsony kamatot, hogy támogassa a törékeny gazdaságot, figyelmeztetve a költségvezérelt infláció miatti monetáris szigorítás veszélyeire. Ueda a tíz éve a poszton lévő Kuroda Haruhikót válthatja áprilisban. Összességében Ueda a folytonosságot kívánja képviselni - nyilatkozta Sean Callow, a Westpac vezető elemzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×