eur:
385.27
usd:
354.99
bux:
0
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Lámfalussy Lectures Konferencián, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezésében tartottak Budapesten 2023. február 6-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Jegybanki vélemény: olyan gyorsan fog lecsengeni az infláció, ahogyan felfutott

A Magyar Nemzeti Bank együttműködik a kormánnyal és mindent megtesz az infláció mérséklése érdekében - jelentette ki az MNB alelnöke az idén 9. alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures Konferencián, ahol az osztrák és az angol jegybank magas rangú munkatársai is felszólaltak.

A fogyasztói kereslet globálisan és Magyarországon is jelentősen visszaesett, ez fontos része az infláció elleni küzdelemnek - fejtette ki Patai Mihály, aki angol nyelven megtartott előadásában kiemelte: arra eddig a történelemben még nem volt példa, hogy a kereslet visszaesése nélkül csökkent volna az infláció.

A jegybank alelnöke úgy fogalmazott: manapság már a politikai elit is elfogadta, hogy a monetáris és a fiskális politikának egy irányba kell haladnia az infláció elleni küzdelemben.

Patai Mihály közölte: a hazai infláció egy részéért a magas profitráta is felelőssé tehető. Ezt a jegybank decemberi inflációs jelentése is megállapította.

A földgáz- és a nyersanyagárak csökkenése ugyanakkor már reményt adhat arra, hogy mérséklődik az infláció.

A konferencián előadást tartott az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, aki idén Lámfalussy-díjat vehetett át. Robert Holzmann azt mondta, a mostani emelkedő inflációs környezetben különösen fontos a monetáris politika hitelessége. Lámfalussy Sándort idézve emlékeztetett a tőkepiaci unió fontosságára és a vállalati hitelezésnek, különösen a kis- és közepes cégek hitelhez juttatásának fontosságára. Közölte: ehhez

helikopterpénz helyett befektetőkre van szükség.

Elmondta: Lámfalussy Sándor életművének egyik sarkalatos pontja volt a konszenzusra törekvés. Erre most nagy szükség van, hangsúlyozta.

A rendezvényen Catherine L. Mann, a Bank of England Monetáris Tanácsának tagja azt emelte ki, hogy a világ valamennyi jegybankja számára fontos az infláció elleni küzdelem. Ugyanakkor már megkezdődött az inflációs fordulat, és igaz ez az Egyesült Államokra és az euróövezetre is. Az energia és az élelmiszerek ára már csökkent, a szolgáltatásoknál azonban még nem állt meg a drágulás. A brit jegybankár ugyanakkor úgy látja, hogy az infláció még idén le fog csengeni, éppen olyan gyors ütemben, mint amilyen gyors volt az árak felfutása 2022-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Elítéltekkel töltik fel a fegyveres erőket az ukránok, törnek előre az oroszok Kelet-Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Elítéltekkel töltik fel a fegyveres erőket az ukránok, törnek előre az oroszok Kelet-Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Már több mint háromezer elítélt kérte a büntetés letöltése alóli feltételes szabadlábra helyezést, hogy részt vegyen Ukrajna védelmében - hozta nyilvánosságra Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes egy keddi tévéműsorban. A tisztségviselő szavai szerint ez a szám megfelel a tárca előzetes várakozásainak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényi korlátozások miatt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a jelentkezők közül hányan felelnek meg a követelményeknek. A brit védelmi minisztérium kiadta napi jelentését, amelyben arról számolnak be, hogy miközben a Harkivnál nyílt frontvonalra koncentrál a közvélemény, addig az orosz alakulatok folyamatosan törnek előre Donyeck megyében. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×