eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Lámfalussy Lectures Konferencián, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezésében tartottak Budapesten 2023. február 6-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Jegybanki vélemény: olyan gyorsan fog lecsengeni az infláció, ahogyan felfutott

A Magyar Nemzeti Bank együttműködik a kormánnyal és mindent megtesz az infláció mérséklése érdekében - jelentette ki az MNB alelnöke az idén 9. alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures Konferencián, ahol az osztrák és az angol jegybank magas rangú munkatársai is felszólaltak.

A fogyasztói kereslet globálisan és Magyarországon is jelentősen visszaesett, ez fontos része az infláció elleni küzdelemnek - fejtette ki Patai Mihály, aki angol nyelven megtartott előadásában kiemelte: arra eddig a történelemben még nem volt példa, hogy a kereslet visszaesése nélkül csökkent volna az infláció.

A jegybank alelnöke úgy fogalmazott: manapság már a politikai elit is elfogadta, hogy a monetáris és a fiskális politikának egy irányba kell haladnia az infláció elleni küzdelemben.

Patai Mihály közölte: a hazai infláció egy részéért a magas profitráta is felelőssé tehető. Ezt a jegybank decemberi inflációs jelentése is megállapította.

A földgáz- és a nyersanyagárak csökkenése ugyanakkor már reményt adhat arra, hogy mérséklődik az infláció.

A konferencián előadást tartott az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, aki idén Lámfalussy-díjat vehetett át. Robert Holzmann azt mondta, a mostani emelkedő inflációs környezetben különösen fontos a monetáris politika hitelessége. Lámfalussy Sándort idézve emlékeztetett a tőkepiaci unió fontosságára és a vállalati hitelezésnek, különösen a kis- és közepes cégek hitelhez juttatásának fontosságára. Közölte: ehhez

helikopterpénz helyett befektetőkre van szükség.

Elmondta: Lámfalussy Sándor életművének egyik sarkalatos pontja volt a konszenzusra törekvés. Erre most nagy szükség van, hangsúlyozta.

A rendezvényen Catherine L. Mann, a Bank of England Monetáris Tanácsának tagja azt emelte ki, hogy a világ valamennyi jegybankja számára fontos az infláció elleni küzdelem. Ugyanakkor már megkezdődött az inflációs fordulat, és igaz ez az Egyesült Államokra és az euróövezetre is. Az energia és az élelmiszerek ára már csökkent, a szolgáltatásoknál azonban még nem állt meg a drágulás. A brit jegybankár ugyanakkor úgy látja, hogy az infláció még idén le fog csengeni, éppen olyan gyors ütemben, mint amilyen gyors volt az árak felfutása 2022-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×