eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

NKSZ: torz az élelmiszerekre bevezetett árstopos rendelkezés, még értelmezni is nehéz

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta, hogy az élelmiszerekre bevezetett hatósági áras rendelkezés miatt a kereskedők inkább importból szerzik be majd az árukat, ami végső soron a magyar mezőgazdaságot gyengíti.

December 28-án késő este jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet arra vonatkozóan, hogy mekkora készlettel kell rendelkezniük az árstopos termékekből a kereskedelmi egységeknek. A rendelet alapján két hét múlva szigorúbbak lesznek az ellenőrzések az árstoppos termékek készletére vonatkozóan, ám az új szabályozás nem teljesen érthető.

"A napi készlet kétszereséig kell emelni a kereskedőnek, tehát a kiskereskedelmi egységben ennyit kell tartani. Nagyon sok kérdést felvet ez a mostani módosítás" – jelezte az InfoRádiónak Neubauer Katalin, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szövetség jogalkotóhoz fordul annak érdekében, hogy a rendelkezés betartása pontos és precíz legyen.

Neubauer Katalin kifejtette: nehéz a mennyiségi előírásokat teljesíteni, ezért a boltokban vannak is, és lesznek is készlethiányok. A csirke, a baromfi minden testtájjal együtt jön világra, ám ha eltolódnak a volumenek a hatósági áras termékek irányába – tehát több csirkemell vagy több farhát szükséges –, akkor a többi normál piaci áron lévő testtájból kevesebbet vásárolnak.

"A következő madarat úgy kéne levágni, hogy ugyanazokat testtájak egyforma arányban fogyjanak"

– jegyezte meg.

Az UHT tejből van elegendő, a kereskedő azonban háromszáz forintért vásárolja, ám a 2021. október 15-i áron, vagyis 205-210 forintért értékesíti. "Nagyon torz ez az egész hatósági áras rendelkezés. A kereskedő egyértelműen az import irányába fog fordulni, ahol kedvezőbb áron fogja tudni megvenni a tejet. Nem gondolom, hogy célja lehet a jogalkotónak, hogy a magyar mezőgazdaság ellenében importtermékekre szoruljunk. Nem várható el a kiskereskedelemtől az, hogy gyakorlatilag egy éve hangsúlyos termékeket folyamatosan veszteséggel áruljanak" – mondta Neubauer Katalin.

A már eddig felhalmozott veszteségek miatt a kisebb boltok közül sokan már bezárásra kényszerültek, de a nagyobb üzletláncok működése is veszélybe kerülhet – összegezte Neubauer Katalin, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×