eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Control room of a russian nuclear power generation plant
Nyitókép: pozitivstudija/Getty Images

Jön az újabb extraprofitadó, itt vannak a részletek

Az energiaszektor egyes áramtermelői kapnak extra terhet, évi 40 milliárd forintos bevételt remél belőle a kormány.

Gulyás Gergely arról tájékoztatott a szerdai Kormányinfón, hogy noha csak december 31-ig döntöttek a rezsiárakról, de a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem. Miután az energia drágább lesz, ezért magasabb áron tudnak vásárolni is, emiatt nőni fog a rendszerhasználati díj, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy a kormány friss döntés szerint ez az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak.

A kormány ezért extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez mindkét évben 40 milliárd forint többletbevételt jelent majd a költségvetésnek, ebből tudják állni a rendszerhasználati díj költségét.

Az extraprofitadók kivetéséről már május 26-án tett bejelentést Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, akkor a 2022-re és 2023-ra tervezett rendkívüli terhekből összesen 800 milliárd forintot remélt a kormány, amely bevétel a honvédelmi és a rezsivédelmi alapba folyik be.

Július elsejétől érvényben is vannak ezek a különadók, amelyek összességében nyolc ágazatot érintenek:

  • bankszektor
  • biztosítási cégek
  • energiaszektor
  • kiskereskedelem
  • telekommunikációs szektor
  • légi közlekedés
  • gyógyszerforgalmazók
  • média

Ebből a média egyelőre megmenekült, mert a reklámadó kulcsa végül maradt nulla százalék, a többi területen azonban csak kisebb módosításokra került sor. Most az energiaszektor terhe nő, miután egyes, a megújuló energia mellett szükséges kiegészítő kapacitásokat termelő erőművek is többletteherrel számolhatnak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×