eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Highway transportation with yellow lorry at sunset
Nyitókép: IvanSpasic/Getty Images

Igyekeznek kerülni a magyarországi tankolást a fuvarozók

A térség nyolc államában az osztrákkal versenyben a magyar piaci dízelár a legmagasabb.

A Népszava a Cargopedia.hu friss adatsorára hivatkozva azt írja: október végén mind a hét szomszédunkhoz képest magasabb áron, literenként átlag 849 forintért tankolhatták nálunk a 480 forintos hatósági árra nem jogosultak a gázolajat. Ugyanez volt elmondható augusztus második felére is. A múlt héten mért 814 forintos hazai átlagárat is csak Ausztria előzte a maga 828 forintjával. A legolcsóbb szokás szerint Ukrajna 598 forinttal.

A fuvarozókat elsősorban a gázolajár érinti, aminek a környező államokéhoz viszonyított szintje Magyarország egyik fontos versenyképességi mutatója. Tekintettel arra, hogy most szinte nálunk a legdrágább a termék, a fuvarozók igyekeznek Magyarországot elkerülni.

Az inkább a magánautósokra ható benzinpiacon nem sokkal szívderítőbb a kép: a hazai piaci benzinár több mint négy hónapja a nyolc ország rangsorában a harmadik legmagasabb. A második helyezett Szlovákia, az első pedig – a dízelhez hasonlóan – Ausztria. Nálunk átlag 670 forintot kellett fizetni a 480-as hatósági árra nem jogosult körnek a termékért. Északi szomszédunknál 698, a sógoroknál pedig 711 forintot kértek érte. A legolcsóbb e listán is Ukrajna 549 forinttal, amit jellemzően Szlovénia követ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×