eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Árusok az Agrárminisztérium épületének árkádjai alatt az árusítóhely megnyitójának napján, 2022. szeptember 16-án. Péntekenként 8 és 14 óra között várják a vásárlókat az árusok adalékmentes termékeikkel.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elemző: a kereskedelemben eljött a stagnálás ideje

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A fő hajtóerőt az ársapkás üzemanyagforgalom jelentette, míg a gyorsan dráguló élelmiszerek körében már nem látható emelkedés.

"Talán egy hajszállal jobbnak nevezhető ez az adat, mint a stagnálás, hiszen 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. Ez nem nagyon sok, de nagyjából ennyi az évesített mutató is, hiszen az előző év azonos időszakához képest pedig három százalékos volt az emelkedés" – mondta Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádiónak.

Mint mondta, a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan, lassan emelkedik, de ebben is vannak szakaszok. Tavasszal a kormányzat jelentős mennyiségű lakossági transzfert nyomott ki a gazdaságba, ami meglódította a kiskereskedelmi forgalmat. Ez viszont az egyszeri költések elmúltával visszaesett. A korrekció után nagyon lassú növekedést mutat a pálya, ami közel áll a stagnáláshoz.

Ennek elsődleges oka

a folyamatosan emelkedő infláció.

Az év utolsó negyedében valószínűleg már negatív reálbérnövekedést látunk majd, tehát emiatt a kiskereskedelmi forgalom korábbi lendülete megtörik. Megjegyezte: visszaesés egyelőre még nincs.

Az elemző szerint a kiskereskedelmi forgalom szerkezete öt hónappal ezelőtt változott meg jelentősen. A lendület megőrzésében óriási szerepe van az üzemanyagforgalom emelkedésének, amíg ugyanis az élelmiszerboltok forgalma csökkent, addig

az üzemanyagból még szeptemberben is közel húsz százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban.

"Ennél az egy termékkörnél érezhető az árstop hatása, nagy keresletnek örvend, és a kiskereskedelmi forgalom emiatt tud még enyhe növekedési pályán maradni" – mondta. Az viszont továbbra is kérdés, hogy ebből mennyi a magánemberek, a vállalkozók vagy külföldi vásárlók forgalma.

Madár István szerint, ha mégis elfogadjuk, hogy a lakosság jelenti ezt a forgalmat, akkor az élelmiszeren takarékoskodnak a magyarok, ugyanis az áremelkedés miatt a jövedelem-viszonyok nem javulnak.

Mint mondta, összességében nem rossz a kiskereskedelmi forgalom: a harmadik negyedévben valószínűleg nem lesz visszaesés a második negyedévhez képest. Ennek azért van jelentősége, mert hamarosan megjelenik a GDP adat a harmadik negyedévtől, így az kiskereskedelmi forgalmi adatok, és a megjelent ipari adatok alapján egyre nagyobb esélyt látnak a harmadik negyedévben a növekedésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×