INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

napelem

díj

mavir

magyar közlöny

Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.

Újabb fontos változás a napelemeknél, megjelent a Magyar Közlönyben

Infostart

Valószínűleg nem az a határozat jelent meg a kedd esti Magyar Közlönyben, amelyet a szakma és persze a megrendelők várnak. Ez a mostani a különböző díjak szabályait módosítja. Úgy tűnik, hogy drágíthatja a telepítést.

Ahogy arról október közepén az Infostart is beszámolt, a kormány módosítani készül a napelemes szaldóelszámolást. Gulyás Gergely miniszter szavai nyomán átmenetileg megszüntetnék a házi napelemes rendszerekről a hálózatba történő betáplálást. Ez azt jelentheti, hogy csak akkor termelünk "magunknak" áramot, amikor éppen süt a nap és ekkor érdemes működtetni a nagy fogyasztású elektromos berendezéseket.

A szaldóelszámolás lényege ugyanis az, hogy amikor a napelemes rendszerünk éppen több áramot termel, mint amennyit elfogyaszt a háztartásunk, akkor azt betáplálja a központi rendszerbe és máskor, praktikusan este, vagy télen, ezt elfogyaszthatjuk.

Most a Magyar Közlönyben nem az ezzel kapcsolatos módosítást tették közre. Arra amúgy azért várna a szakma, hogy egyértelmű legyen, kikre vonatkozik a továbbiakban a szaldóelszámolás és kikre biztosan nem. Az biztosnak tűnik, hogy a már meglévő rendszereknél fennmarad. Inkább az a kérdés, hogy a már beadott kérelmek esetén miképpen lép a kormány.

A kedd esti rendelet nem erről szól, hanem arról, hogy ezentúl nem a MAVIR-nak fizetünk csatlakozási díjat, hanem közvetlenül az áramszolgáltatónak.

A szöveg laikus számára szinte értelmezhetetlen, a 24.hu viszont azt bogarászta ki a jogi nyelvezettel megírt mondatokból, hogy a csatlakozási díjat a csatlakozást igénylő napelemes már nem a befogadó hálózati engedélyesnek (MAVIR), hanem az illetékes áramszolgáltatónak fizetheti,

ami inkább csak megdrágíthatja a rendszer telepítését.

Azt már mi tesszük hozzá, ha valaki szerződött egy kivitelezővel, akkor eddig egységes szerződési díjban állapodtak meg a felek. Külön ilyen díjat eddig nem kellett fizetni, de ettől ez még benne lehetett a szerződött árban. A nagy kérdés, hogy a rendelet után a már megkötött, de kivitelezési szempontból még nem teljesített szerződéseket módosítani fogják-e, vagy lenyelik-e az esetleges költségnövekedést.

Nyitókép: tampatra/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018