eur:
393.32
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Újabb fontos változás a napelemeknél, megjelent a Magyar Közlönyben

Valószínűleg nem az a határozat jelent meg a kedd esti Magyar Közlönyben, amelyet a szakma és persze a megrendelők várnak. Ez a mostani a különböző díjak szabályait módosítja. Úgy tűnik, hogy drágíthatja a telepítést.

Ahogy arról október közepén az Infostart is beszámolt, a kormány módosítani készül a napelemes szaldóelszámolást. Gulyás Gergely miniszter szavai nyomán átmenetileg megszüntetnék a házi napelemes rendszerekről a hálózatba történő betáplálást. Ez azt jelentheti, hogy csak akkor termelünk "magunknak" áramot, amikor éppen süt a nap és ekkor érdemes működtetni a nagy fogyasztású elektromos berendezéseket.

A szaldóelszámolás lényege ugyanis az, hogy amikor a napelemes rendszerünk éppen több áramot termel, mint amennyit elfogyaszt a háztartásunk, akkor azt betáplálja a központi rendszerbe és máskor, praktikusan este, vagy télen, ezt elfogyaszthatjuk.

Most a Magyar Közlönyben nem az ezzel kapcsolatos módosítást tették közre. Arra amúgy azért várna a szakma, hogy egyértelmű legyen, kikre vonatkozik a továbbiakban a szaldóelszámolás és kikre biztosan nem. Az biztosnak tűnik, hogy a már meglévő rendszereknél fennmarad. Inkább az a kérdés, hogy a már beadott kérelmek esetén miképpen lép a kormány.

A kedd esti rendelet nem erről szól, hanem arról, hogy ezentúl nem a MAVIR-nak fizetünk csatlakozási díjat, hanem közvetlenül az áramszolgáltatónak.

A szöveg laikus számára szinte értelmezhetetlen, a 24.hu viszont azt bogarászta ki a jogi nyelvezettel megírt mondatokból, hogy a csatlakozási díjat a csatlakozást igénylő napelemes már nem a befogadó hálózati engedélyesnek (MAVIR), hanem az illetékes áramszolgáltatónak fizetheti,

ami inkább csak megdrágíthatja a rendszer telepítését.

Azt már mi tesszük hozzá, ha valaki szerződött egy kivitelezővel, akkor eddig egységes szerződési díjban állapodtak meg a felek. Külön ilyen díjat eddig nem kellett fizetni, de ettől ez még benne lehetett a szerződött árban. A nagy kérdés, hogy a rendelet után a már megkötött, de kivitelezési szempontból még nem teljesített szerződéseket módosítani fogják-e, vagy lenyelik-e az esetleges költségnövekedést.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×