eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendő a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. január 23-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kiderült, mihez kezd a gyógyszeripar a járványban termelt óriási pénzzel

A 2020-2021-es, a koronavírus-járványhoz kötődő, de nem kizárólag az oltóanyaggyártókat érintő nagy „hajrá” után a globális gyógyszeripar visszalassult a saját szokásos ütemére.

A 2020-as, hihetetlen növekedési ütemnek vége, de a biotechnológiai ipar továbbra is ellenálló. A részvényárak 2021-ben a pandémia alatti, 24 százalékos megugrás után ugyanennyit estek, tehát lényegében a korábbi, 2017-2019-es szintekre álltak vissza - derül ki a nemzetközi BDO friss, globális gyógyszeripari gazdasági jelentéséből. Ebben a NASDAQ Biotechnológiai Indexen (NBI) jegyzett vállalatok (2021 végén 367 cég) legfrissebb éves beszámolóit elemezték.

Mindez azonban csak a befektetői hangulat csillapodását jelenti, a cégek bevételnövekedése jelentős. Az NBI-ben szereplő

vállalatok bevétele 2021-ben 37 százaékkal nőtt,

szemben a 2020-as 10 százalékos növekedéssel, márpedig ez az egyik legnagyobb bővülés az elmúlt években.

Forrás: BDO
Forrás: BDO

Az így megnőtt bevételeket a vállalatok K+F tevékenység helyett elsősorban saját részvények visszavásárlására költötték. Ez nem feltétlenül esik egybe a befektetők preferenciáival, akik szívesebben fordítják innovációra a pénzüket, de kétségkívül segít abban, hogy meglévő termékeikből minél több nyereségre tegyenek szert. Mindez azonban nem jelenti a kutatási projektek leállását, csak a bővülés üteme tért vissza a korábbi állapotba - olvasható az összefoglalóban.

Fontos trend a biogyógyszeripar töretlen növekedése

Ebbe a részszegmensbe azok a készítmények tartoznak, amelyeket élő organizmusok segítségével állítanak elő. A BDO gyártási kapacitások keresletét és kínálatát nyomon követő bioTRAK adatbázisa szerint a biogyógyszeripari eladások 60 százalékkal nőttek az elmúlt öt évben, míg a hagyományos gyógyszerértékesítések 22 százalékkal. Jelenleg a biogyógyszer-értékesítés a globális gyógyszerpiac 18 százalékát teszi ki.

Forrás: BDO
Forrás: BDO

A BDO a jövőre nézve egyebek mellett megjegyzi, hogy a világszerte emelkedő alapkamatok és dráguló hitelek, források, valamint a befektetők válsághoz kötődő, óvatosabb befektetései miatt ugyanakkor a gyógyszergyártók kétszer is meggondolják, milyen projekteket fejlesszenek a közeljövőben.

A befektetők leginkább olyan termékeket fognak finanszírozni, amelyeknek nagy esélyük van a sikerre.

Hasonlóképpen, a szűkösebb költségvetéssel működő biotech cégek racionalizáltabb termékpipeline-okat vezethetnek, amelyek az alapvető kutatási területekre összpontosítanak, és ez a gondolkodásmód vezeti majd a felvásárlásokat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×