eur:
390.55
usd:
364.91
bux:
68295.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Pénzügyminisztérium: 4,9 helyett 6,1 százalék lesz az idei hiány, de van egy jó hír is

Miközben csökkent az államháztartás mínusza a jó szeptember miatt, "különleges földgázkészletet kell felhalmozni", ami az uniós előírások miatt nem lehet más, mint költségvetési tétel.

Váratlanul nagy többletet mutat a költségvetés szeptemberi adatokról szóló kimutatása - írja a pénzügyi tárca adataira hivatkozva a Portfolio.

Az államháztartási többlet 181 milliárd forint. A Pénzügyminisztérium közlése szerint ez

az elmúlt húsz év harmadik legnagyobb szeptember havi többlete.

Ami a részleteket illeti, szeptember végéig az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliárd forintos hiánnyal zárt az augusztus végi 2872 milliárd forint után, tehát javultak a költségvetési adatok, "kisebb a mínusz".

Szeptember végéig a tavalyi évihez képest 15,9 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek, de javultak a költségvetési szervek bevételei és az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések is.

Ugyanakkor a PM bejelentette:

a 2022. évi hiánycélt a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli.

Ezt az magyarázza, hogy "a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) egy jogszabály alapján különleges földgázkészletet halmoz fel". A forintban számolva mintegy 740 milliárd forint értékű vásárlás azért növeli a hiányt, mert az unió statisztikai hivatala, az Eurostat döntése szerint az MSZKSZ-t a kormányzati szektor részének kell tekinteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×